Terug naar overzicht

De gistkweekemmer

tww oktober 2002
Door: Age de Vries

De gistkweekemmer


Een giststarter maken is niets nieuws en bij een vloeibare gist van Wyeast gaat het, na het laten kneuzen van het binnenzakje, eigenlijk vanzelf wanneer je maar de tijd en de juiste tempratuur hebt.
Aangezien je bij Wyeast de maanden tussen de aanmaakdatum en de huidige datum bij de opstarttijd moet bijtellen is het mij meerdere keren overkomen dat na een dag of drie, vlak voor het brouwen, het gistbuiltje nog niet wilde bollen. Wat een mens dan allemaal voor een noodsprongen gaat maken. Ik stopte het gistbuiltje soms achter m’n hemd, op m’n huid en liep er de hele dag mee, ‘s avonds ging het builtje zelfs mee naar bed en dat alles om hem maar op temperatuur te houden en gelukkig na het koelen van de wort kon ik hem gebruiken. Het is niet bij die ene keer gebleven maar op het moment dat ik ‘s nachts met mijn lichaam een builtje geplet heb en de verpakking deze druk niet kon hebben, heeft mijn vrouw besloten dat haar ondersteuning van mijn brouwhobby hier toch wel een grens had bereikt.
Ik had dus een uitdaging. Aangezien wij meestal twee bieren tegelijkertijd brouwen en de meeste van onze bieren hun eigen gist hebben moet er dus voor iedere brouw twee gisten opgestart worden, eigen giststarter of Wyeast.

De uitgangspunten waren dus:

  1. een constante temperatuur,
  2. de giststarter moet belucht kunnen worden
  3. er moet flessen maar ook met de Wyeast-buidel gewerkt kunnen worden
  4. het moet zo simpel mogelijk zijn en werken
  5. het moet weinig (opslag)ruimte innemen.
Na enige weken die punten in m’n achterhoofd te hebben laten rondspoken kwam de oplossing steeds duidelijker in beeld. Op een clubavond kreeg ik een emmertje mee dat ik voor de basis van mijn gistkweekbak kon gebruiken. Ik had al een 1 liter serumfles waarin ik mijn giststarter maakte en op de gistkweekcursus van Triple-W kreeg ik er nog eentje bij. Als die twee flessen in een de emmer met water worden gezet en met een klein aquariumverwarmingselement op temperatuur kunnen worden gehouden, gaat het maken van giststarters bijna vanzelf, het beluchtingspompje van de brouwset erbij en starten maar.
image002Helaas berusten deze beelden niet op de werkelijkheid want de aquariumverwarming moet bijna helemaal onder water staan waardoor de flessen gaan drijven. De flessen moesten dus verankerd worden. In het deksel van de emmer heb ik toen met de gatenzaag vier gaten gezaagd op dusdanige wijze dat de twee flessen naast elkaar in de emmer kunnen staan met hun hals door de deksel (2). Aan de rand van het deksel, tussen de flessen in een vulgat (3) en aan de overkant een opening om het verwarmingselement te plaatsen (4) en de temperatuur in te kunnen stellen. Daarna, in het midden van de deksel, een gat voor de thermometer en klaar is Age.
En werkt het? Ja, uitstekend. Ik maak de giststarters en plaats de flessen in de emmer, plaats het verwarmingselement en vul de emmer tot het op het verwarmingselement aangegeven niveau. De flessen beginnen dan te drijven en komen ongeveer 1.5 cm omhoog waardoor de watertemperatuur aan drie kanten van de gist aanwezig is.
Het luchtpompje aansluiten, stekkers in het stopcontact en daar gaat ie. Als de beluchting lang genoeg heeft geduurd haal ik de slangetjes eruit en doe ik een stukje keukenpapier met een elastiekje over de flesopeningen. Laat de zaak maar rustig z’n gang gaan. Kijk wel zo nu en dan naar het waterniveau, dat kan soms door verdamping zakken en daar kan het verwarmingselement niet goed tegen dus tijdig bijvullen.
De Wyeast-buidel gaat, na het kneuzen van het binnenzakje, gewoon in de emmer en de deksel erop. Water erin, verwarmingselement aan en klaar is Age weer. Als het zakje uitzet stijgt het niveau van het water iets, dus niet tot de rand van de emmer vullen.

Er is geen octrooi op aangevraagd dus het mag nagemaakt worden.

Veel brouwplezier.

Age

Terug naar overzicht