Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (11)

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

Onderwerp: Reactie vanaf de website
 
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Het formulier van pagina https://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Woensdag  30 juni 2021

Voornaam

Erik

Vraag / opmerking

Ik las het stuk over de brew monk. Deze onlangs aangeschaft. Bij het brouwen laat het onderste filter geen water door waardoor het nu door het pijpje stroomt. Te grof geschroot? Ik blijf nu roeren nu laat het water door maar dat zal niet de bedoeling zijn denk ik. Misschien heeft u enig idee.
 
Mvg Erik

 
Beste Erik,
 
Dit is een bekend probleem bij dit type brouwketels. In het begin van de maisch is je beslag nog vrij dik en papperig en kan je filterbed makkelijk verstopt raken. Na enige tijd zal dit wel beter worden als de meeste zetmeel is omgezet in suikers. Om het dicht slaan van je filterbodem te voorkomen kan je het beste rijshulzen toevoegen. Deze rijsthulzen hebben geen invloed op de smaak van je bier en maken heft filterbed minder compact en verhogen daarmee de doorstroming van de wort. Bij een Tarwebier meer dan 50% tarwemout moet je deze stort verder verhogen.  Dit is bij de meeste brouwwinkels verkrijgbaar. De aanbevolen hoeveelheid is 5 gewicht procenten van de totale mout stort.

Rijsthulzen
Rijsthulzen


https://www.brouwmaatje.nl/mouten/1307-brewferm-rijsthulzen-1-kg-5420069829438.html


Met vriendelijke groeten,
 
Theo van Eijden

Terug naar overzicht