Terug naar overzicht

Gezocht...

tww januari 2021
Door: Edwin de Redelijkheid

Brouwers die een alcoholarm bier willen brouwen (na al het geweld van december).

Reden: Als proef heeft de Noord-Hollandse Bierbrouwerij mij gevraagd om een bier (1 fust) te brouwen en te vergisten met de LA-01 gist. Deze gist produceert weinig alcohol doordat het alleen maar de suikers fructose, glucose en sucrose omzet in CO2 en alcohol. Afhankelijk van de moutstort kom je na de hoofdvergisting uit op 0,5 tot 0,8% alcohol. Reken daar nog 0,3% bij van de navergisting op fles en je hebt een bier van rond de 0,8/1,1% alcohol.

Kans: De LA-01 gist is echter alleen in verpakkingen van 500 gram te verkrijgen. Dat heb ik voor 1 fust natuurlijk lang niet allemaal nodig. In overleg met mijn opdrachtgever mag ik de rest van de gist weggeven aan een ieder die er eens mee zouden willen vergisten. Dus grijp je kans NU!!

Vraag

Ik ben dus op zoek naar enthousiastelingen die ook een alcoholarm bier willen brouwen. Afhankelijk van het volume dat de deelnemers willen brouwen kan ik 10 tot 20 personen van gist voorzien (1 gram per liter wort).
Tip: Maak het jezelf niet te moeilijk. Neem 1 soort mout en brouw daar een bier mee met leuke hopsoorten. Ikzelf ga dit doen met 100% munich mout. Het zou leuk zijn als een paar van jullie bier gaan brouwen met alleen pilsmout, palemout, viennamout of een andere moutsoort die 100% gestort kan worden.

Doel

Het doel is om uiteindelijk te kijken wat iedere moutsoort doet met de basissmaak van zo’n laag alcoholisch bier. De meeste bieren in deze klasse smaken toch redelijk moutig maar de LA-01 gist zou een redelijk subtiele smaak moeten geven aan het bier (whatever that means 😉 ).

Natuurlijk is er een maar… Wij zouden graag van ieder bier dat met de verstrekte gist gebrouwen is 2 flesjes willen ontvangen met minimaal daarbij een vermelding van de gebruikte mout (of mouten met de onderlinge verhoudingen). De resultaten kunnen wij dan onderling vergelijken en aan de deelnemers terugkoppelen. Of wellicht zelfs een onderwerp van maken om op een clubavond te delen.

Interesse? Stuur dan een mail naar brewed@reasonable.nl met daarin de volgende gegevens:

  • Jouw naam,
  • Hoeveel liters je wilt gaan brouwen,
  • Welke moutsoort je wilt gaan gebruiken (als dat al bekend is)

N.B. : Aangezien de gist verdeeld wordt vanuit een grote verpakking kan de gist NIET verzonden worden en zal dus in Hoofddorp opgehaald moeten worden.

Afwikkeling: Nadat de inschrijvingen binnen zijn gekomen, ik hou 1 week na het verschijnen van de Nieuwsflits aan, zal ik de verdere acties met de deelnemende brouwers afstemmen. Ik heb er zin in 😉.

Edwin de Redelijkheid
brewEd
 

Terug naar overzicht