Terug naar overzicht

Receptuur Van Vollenhoven's 'Hovy's Brown Stout'

tww november 2020

Zoals Eymert van Manen van Poesiat & Kater al aankondigde in zijn inleiding bij ’t Wort Wat op 25 september jl., publiceren we hier het recept voor een nieuwe Stout, gebaseerd op een historisch recept voor een brown porter uit 1880. Het is een rudimentair recept dat geen nauwkeurige hoeveelheden aangeeft en ook geen gegevens over maischen of koken. De begeleidende tekst is van hun brouwer Julian Alvarez.
 
Here the recipe. Its explained on the notes but the fun on this recipe is on how to use the malts and the hops. This is were each homebrewer can make the difference. While the colour and bitterness of the beer is fixed, they can play with the quality of the malt and hop aroma.

Hovy’s Brown Stout

  • OG: 15 plato
  • FG: 4 plato
  • EBC: 45
  • IBU: 40
  • Alc%: 6%
  • Ingredients
    • Malts
      • Pale ale, brown malt, amber malt, crystal malt and black malt
    • Hops
      • East Kent Goldings or any other traditional English hops.
    • Yeast
      • Any traditional English Ale yeast (preference for a low attenuating strain)

Notes

This is a recipe inspired on a historical brown porter from 1880. The beer should have a complex malt character were brown malts take the middle place. Hop aroma can be moderate to moderate-high. The body should be medium-high. The secret on this recipe is to play with the different proportions of traditional English malts to get a great malt profile in the beer.

Inmiddels heeft Poesiat & Kater op basis van dit oude recept een Stout op de markt gebracht onder de naam Hovy’s Brown Stout.

Wie zich afvraagt welke mouten, hop en gist hij/zij het beste zou kunnen gebruiken bij het toepassen van dit recept (en van Stout recepten in het algemeen), kan in dit novembernummer van ons clubblad het artikel Gery Uytenhaak hierover raadplegen.

Commissie Mama’s Stout
 

Terug naar overzicht