Terug naar overzicht

Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig?

tww januari 2020
Door: Mari van Lieshout

Oké, dan maar worden nagewezen als die ouwe chagrijn die niks wil weten van nieuwlichterij en technologische ontwikkelingen. Maar ik begin zo langzamerhand wel een bovengemiddelde weerstand te krijgen tegen het gebruik van automatische brouwketels. Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig? Gemakzucht, luiheid of onvoorwaardelijk geloof in techniek?  Ik heb ze tijdens de gezamenlijke brouwdagen nooit geteld die Easybrews, Grainfathers, Brewmonks of hoe ze ook allemaal mogen heten, maar meer dan de helft van de brouwers die zich in die schuur verzameld hebben, staat tegenwoordig met hun handen in de zakken naar elkaars ketel te staren. Er komen steeds meer van die machines. Wat een uitvinding toch, zeggen ze tegen elkaar. Het gaat allemaal zo vanzelf, je hoeft niks meer te doen. En dan lopen ze maar weer verveeld naar de buurman die net als hij een rondje heeft gemaakt omdat hij ook niks te doen had. Gaan ze bij die andere buur nog een keertje naar het display turen.

Staren naar het display van de ketel, dat is Het Nieuwe Brouwen. Ooit ben ik door het brouwvirus gegrepen toen ik een video zag waarop een dikke Amerikaan met ontbloot bovenlijf in een tuinbroek het brouwproces boven een dampende ketel uitlegde. Een liefhebber van bier was ik al. Maar man, wat maakte die kerel mij enthousiast en wat vond ik dat mooi zoals hij in die ketel aan het roeren was, het zweet glom op zijn voorhoofd. Om hem heen stonden gasflessen, grote en kleine pannen, brouwemmers, slangen. En hij maar roeren, prachtig vond ik het. Dit was pas ambachtelijk brouwen, bierbrouwen zoals het echt moest.

Brouwen zoals die dikke Amerikaan, dat wilde ik ook. Ik kocht een Weckketel, een gasbrander en klungelde zelf een wortfilter van koperen buis in elkaar. Sindsdien is mijn inventaris aardig uitgebreid en gedeeltelijk alweer vervangen. Maar de ketels staan er nog, ik heb geen enkele reden ze van de hand te doen. En het laatste waar ik behoefte aan heb is een automatische brouwketel. Wat is er mooier dan tijdens het maischen de roerstok traag door het beslag te halen? En wat is erop tegen om tussendoor nog eens een keer de temperatuur te checken, de gasvlam wat hoger of juist iets lager te draaien? In spanning afwachten of het wort mooi helder is na het spoelen en als dat inderdaad zo is die gelukzalige tevredenheid. Ondertussen ruimen we wat op, maken wat schoon en treffen alvast voorbereidingen voor wanneer straks het wort over moet naar gistvat. Brouwen is zen en het gebruik van een automatische ketel staat daar haaks op. Hoe moet in vredesnaam onze ziel (en zaligheid) in het bier terecht komen, terwijl we ondertussen even een boodschap doen of de auto voor een beurt wegbrengen omdat de techniek het wel regelt.

De Minibrew
De Minibrew, een

Ja maar, het brouwproces is zoveel gemakkelijker te beheersen en de recepten zijn ook veel beter te reproduceren, hoor ik de eigenaren van die automatische ketels roepen. Dat is dus grote kletskoek, napraterij, gelul! Want wees nou eens eerlijk, wie heeft met zijn brouwketel ooit twee keer identieke recepten gebruikt, het resultaat van de twee brouwsels naast elkaar geproefd en vervolgens zonder met de ogen te knipperen kunnen beweren dat smaak én smaaksensatie van die twee bieren precies hetzelfde zijn? Wel eerlijk zijn hè? Ik heb ze geproefd die twee zogenaamde identieke bieren. Ik ben bepaald geen ervaren bierproever. Een vleugje banaan, vage tonen van citrus, sherry..? Het moet gek gaan als ik het herken. Ongewenste smaken als esterig bier, grassig, notig of zweem van gekookte kool? Ze kunnen me alles wijs maken, zolang de afwijkingen enigszins binnen de perken blijven, proef ik het niet. Maar ik proef wél het verschil tussen twee bieren, gebrouwen volgens een identiek recept en met dezelfde instellingen van de brouwketel. Dus kom bij mij niet aan met een 'optimaal te beheersen brouwproces dankzij de zegeningen van de automatische brouwketel'.  
Het voorlopig dieptepunt is de Minibrew, toonbeeld van innovatieve onzin. Het schandelijk dure kreng ziet eruit als een koffiezetapparaat en het is -  geloof het of niet – echt ontworpen met de bedoeling dat het een vaste plaats krijgt op je aanrecht. Je hoeft niet eens die barre tocht vanaf je luie stoel naar de keuken te ondernemen, want het onding laat zich besturen vanaf je smartphone.

Het apparaat neemt je het vervelende werk van maischen, koken, hop toevoegen of koelen uit handen, vertelt de productbeschrijving. Hallo uitvinders!!! Zijn dat nu net niet de handelingen die het brouwen zo spannend maken, de handelingen die voor ons de belangrijkste drijfveren waren om zelf te gaan brouwen, ambachtelijk brouwen! Donder op met je Minibrew . Ik koop nog liever een sixpack in de supermarkt.  Als ik brouw, brouw ik met de roerstok in mijn ene hand en het gaskraantje in de andere. Dan vloek ik een keer wanneer het beslag over de rand gutst wanneer ik de ketel onhandig in de hooikist til, kook ik wat langer door als ik vergeten ben de timer aan te zetten. En als de smaak, het schuim of de kleur wat minder is dan ik had gehoopt, denk ik: Goed zo man, dat heb je toch allemaal maar mooi geregeld. En helemaal zelf. Volgende keer doe je het gewoon precies zo. Het bier smaakt toch altijd anders.
 

Terug naar overzicht