Terug naar overzicht

Een ONK na-brander in 2010,...

tww januari 2020
Door: Yoeri Sanstra

Beste brouwers, natuurlijk weten jullie dat ’t Wort wat afgelopen jaar het ONK georganiseerd heeft met La trappe Isid’or als kloonbier. Ik was lid van het mediateam en om het ONK te promoten heb ik 19 februari de ONK2019 Facebookpagina geopend. Daar moest natuurlijk wel content op komen.

ONK 2019
ONK 2019
De eerste berichten gingen over het ONK, er was veel discussie over het type flesje, de kleur van de kroonkurken e.d. en natuurlijk informatie over Hoppig Hoofdorp, ’t Wort wat enzovoorts. Maar in een poging om toch ook wat zinnige content toe te voegen ben ik een wereldwijde zoektocht naar bier blogs, nieuwssites en persoonlijke bier websites begonnen. 
Voor degenen die geen Facebook hebben hier een kort overzicht van de pareltjes (mijn mening)

  1. Brulosophy.com hier worden dubbelblind bier experimenten gedaan en beschreven. Bijvoorbeeld, The boil: Lid on versus Lid off, Bittering hops: pellets versus hop extract, sugar additions: dextrose versus sucrose, Dry hop length: long versus short, Smoked malt: cherrywood versus beechwood
    Allemaal zeer interessante stellingen over het brouwen van bier, onderbouwd met een dubbelblind uitgevoerde smaaktest. Erg leuk om te lezen, ook in het kader van het gist experiment wat we in 2019 gedaan hebben.

Als ik zo terugkijk wat ik allemaal gepost heb, dan is dat eigenlijk wel heel veel van brulosophy, … maar toch stonden er naast de aankondigingen en dienstmededelingen van het ONK nog 2 andere berichten.

  1. Eén post ging over Neipa, ondertussen “ruim” verkrijgbaar in Nederland. Zelf heb ik het nog niet (geprobeerd) te brouwen, maar ik heb al wel diverse Neipa geproefd en ik kan het eenieder aanraden, zelfs als je niet van IPA, of DIPA houdt. Voor de leden zonder facebook, hier de link naar een US gold medal award winning Neipa recept: https://medium.com/@beer_recipes/gold-medal-recipe-neipa-244bbf9b6407.
  2. Verder kwam ik in mijn zoektocht over de globe down under in Nieuw-Zeeland terecht op
    www.northsidebeer.com. Daar staan wat mij betreft een paar hele mooie (originele) recepten, waaronder een 100% brett fermented stout with sweet cherries and bourbon oak. Het recept bevat 3% cherry wood smoked malt. Niet dat ik nou zo een brett fan ben, maar dit recept was voor mij de aanleiding om in oktober 10L oak aged peaty cherry RIS te brouwen. Het was eigenlijk de bedoeling er 20L van te maken, maar dat durfde ik niet, daarom heb ik opgeschaald naar 30L met 2.2KG havervlokken… (wat een drama!) en 2.7% Thomas Fawcett peated malt. Deze bath heb ik vervolgens gesplitst in 20L Peaty oak aged RIS vergist met M44 en 10L Peaty oak aged cherry RIS, vergist met WLP653. Beiden staan nu nog te lageren. Voor eenieder die zich afvraagt wat dit moet worden, ik hoop dat het een gerookte schwartzwalder kirchtorte wordt met een mooi zuurtje van de “kersen”. Het ruikt in ieder geval al erg lekker.

Tot slot, de facebook pagina bestaat nog www.facebook.com/ONK2019. Wachtend om overgedragen te worden aan de organisatie van het ONK2020.

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met mijn posts want er zijn heel veel interessante informatiebronnen van over heel de wereld waar je ideeën kunt opdoen over hoe en wat te brouwen.

Vrg Yoeri Sanstra.
 

Terug naar overzicht