Terug naar overzicht

Vegetarisch bier

tww augustus 2019
Door: Jean-Pierre Bylard

Vegetarisch bier ? Dat is toch nèt zo iets  als: een ronde cirkel ? Ja, inderdaad. Althans ik heb nog nooit gehoord van het verwerken van vlees e.d. in bier.
Ik kook met een zekere regelmaat, niet alleen voor ons zelf maar ook ééns per week voor een paar oudere mensen, ja  nog ietsje ouder dan ik ben. Globaal kook ik één op de drie maaltijden vegetarisch. Hoewel ze zelf niet vegetarisch koken, heb ik niet een keer, in een jaar tijd, een opmerking gekregen over het ontbreken van vlees of vis.
 
Onze (Hollandse ?) maaltijden zijn opgebouwd rond vlees/vis. Mensen die minder vlees/vis willen eten, gaan dan over op producten van b.v. “De Vegetarische Slager”. Dat is op zich prima, maar dan staat tòch nog vlees/vis in het centrum. Ook producten als Quorn en gekruide Tahoe, moeten het vlees/vis vervangen. Maar als je uit gaat van “groente” in de hoofdrol, dan blijken mensen het vlees en de vis niet te missen.
 
Nu de “brug” naar bier. Heden ten dage is er een tendens om alcoholvrij bier te drinken. Ik las in de Consumentengids, dat in 2018, 5x meer alcoholvrij bier werd gedronken dan in 2010. (Overigens mag alcoholvrij bier nog 0,1 % alcohol bevatten en alcoholarm  bier zelfs tot 1,2 % alcohol.)
Maar waarom zou je dat soort bieren drinken ? Je wil geen spelbederver zijn en je drinkt met je maten ook een “biertje” ? Je bent de “BOB” ?
Wanneer je kijkt naar het assortiment van deze bieren dan gaat het vnl. om Pils, Witbier en Weisse. Een stevig Belgisch biertje zit er (nog) niet bij. Het lijkt op die manier sterk op het eten van: vegetarisch rookworst. Het lijkt op rookworst maar dat is het niet. Je zegt: bier te drinken, maar je drinkt eigenlijk “Spa”, met een hopsmaakje, verder aangevuld met: suiker, koriander, citrus en andere smaken. In beide gevallen geven de smaakpanels de indruk dat het vervangen van vlees/vis  of alcohol geen geslaagde vervanging is.
 
Uit de Consumentengids blijkt dat de witbieren beter smaakten dan de weisse-achtigen. De laatsten werden afgeserveerd met: matig of slecht, of nog erger. Uit die gids: “Volgens de experts zorgt alcohol ervoor dat de smaken in het bier goed tot hun recht komen. Haal je die eruit dan heeft dat grote invloed op de smaak.” Ze geven ook nog een tip: ”Je kunt alcoholvrij bier het best zo koud mogelijk drinken”. Ja, dank je de koekoek; hoe kouder je iets eet/drinkt des te meer zijn smaakpapillen verdoofd.
 
Wanneer je deze dranken wilt drinken, dan is daar niets mis mee, maar zeg niet dat je bier drinkt. Laat die marketing-jongens een pakkende, leuke andere naam voor deze drankjes vinden, maar BIER is het niet.
 
Jean-Pierre Bylard
juli 2019

Terug naar overzicht