Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen en schrijven

tww januari 2019
Door: Ben Jacobs

Allereerst nog even, al zijn we al weer bijna een maand verder, de allerbeste wensen voor 2019. Met veel goede voornemens op het gebied van brouwen en uiteraard, anders schreef ik dit niet, schrijven. U weet wel, u heeft een leuk idee, iets meegemaakt, iets technisch ontwikkeld of een lekker recept uitgeprobeerd. Dan kunt u ons daarvan mee laten genieten.

En mogelijkerwijs wordt u dan wel beloond met een prijs: de Gouden Veer. Uitgereikt door de Mediacommissie. Dit jaar overigens door mij. Maar daarover straks meer.

De Mediacommissie reikt dat uit, maar wat doet die commissie dan allemaal wel niet, hoor ik u denken. Nu, wij zorgen er onder andere voor dat u steeds vlak voor de clubavond ons clubblad thuisgestuurd krijgt. Zodat u even een avondje onderuit kan gaan zitten. Want daarin schrijven de commissieleden zelf, soms in de vorm van een column. Maar ook het bestuur gebruikt ons blad als spreekbuis voor hun activiteiten en voornemens. En geregeld geven de commissies van 't Wort Wat! informatie over hun doen en laten. Naast al deze voor u bruikbare informatie was er dit jaar ook weer een Special bij, het oktobernummer. Mooi als bewaarexemplaar.

Maar wij verzorgen ook de website, met uiterste vaardigheid door Ernst onderhouden. Daarop vindt u onder andere een grote database aan recepten, maar u vindt daar ook alle commissies, de activiteiten, het smoelenboek, etc.

En we hebben dit jaar een fantastische kalender uitgebracht (om al uw goede voornemens als daadwerkelijke acties te agenderen), een kalender overigens, die we zonder de kennis en kunde van Nick niet zo van de grond hadden gekregen.

Maar nu terugkomend op ons blad: wat vonden wij leuk aan uw stukken? Uiteraard uw deelname, want daar hebben meer dan 300 leden wat aan (u weet wel, onderuit gezakt in uw luie stoel). Mooi zijn technische stukken, waarin uw ervaring wordt gedeeld over brouwsets, vergistingstanks of stukjes huisvlijt. Maar ook uw belevenissen op brouwgebied zijn welkom, het kijkje in een andere brouwkeuken, zal ik maar zeggen. En we willen als brouwvereniging ook heel graag meer receptuur in ons blad, zelf ontwikkeld, vertaald van een website, uit een Zymurgy, noem maar op.

Dit jaar waren er veel interessante stukken (o.a. van Hans van Ameide, alcoholpercentage), en veel daarvan kwamen voor rekening van eerdere prijswinnaars die zijn blijven schrijven (te denken valt aan Peter, Gery, Jean-Pierre, Titus, etc.). Maar er kan er maar één de Gouden Veer krijgen en die ging naar Mari van Lieshout. Neem alleen al de titel: laat dat varkentje maar zitten... Dan wil je weten wat dat nu met bier te maken heeft. Het stuk geeft inzicht in Mari's brouwperikelen thuis, het heeft een recept (al is het van brood) en het geheel wordt zeer grappig gebracht. Mari, dank voor je schrijven. En ik dank alvast een ieder die dit voorbeeld gaat volgen.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht