Terug naar overzicht

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019, Winterbier

tww december 2018

Persbericht

De Brand Bierbrouwerij te Wijlre organiseert samen met de bierconsumentenvereniging PINT de Brand Bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers uit Nederland. Thuisbrouwers kunnen zich tot en met maandag 4 februari inschrijven. Minimum leeftijd 18 jaar. De 12 flessen van 30cl met uw Winterbier moeten uiterlijk vrijdag 8 maart 2019 bij een nader te bepalen inleverpunt bij u in de regio ingeleverd zijn.

De winnaar mag samen met de meesterbrouwers van Brand een brouwsel maken, gebaseerd op de winnende receptuur (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gebruikte ingrediënten). Uitgangspunt daarbij is dat het brouwsel uitsluitend gangbare natuurlijke ingrediënten zal bevatten. Brand Bierbrouwerij hecht veel waarde aan productintegriteit. Indien een ingrediënt om hygiënische, gezondheids- of productietechnische  redenen niet verwerkt kan worden, zal in overleg een oplossing worden gezocht.

Als het brouwsel voldoet aan de kwaliteitseisen van Brand, kan het bier door Brand op de markt worden gebracht. Op de verpakking ervan zal o.a. het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer afgedrukt worden.

Indien Brand het bier op de markt brengt, krijgt de winnaar een geldprijs van € 2500,-. Dit bedrag is inclusief vergoeding voor het gebruik van het portret en de naam van de winnende thuisbrouwer. De kansspelbelasting komt voor rekening van Brand Bierbrouwerij B.V.  Door betaling van de geldprijs aan de winnaar verkrijgt Brand Bierbrouwerij het recht de receptuur te gebruiken.
Inschrijven voor de Brand bierbrouwwedstrijd kan via deze link.

Wedstrijdreglement

Brand Bierbrouwwedstrijd 2019 – Winterbier
De Brand Bierbrouwerij te Wijlre organiseert samen met de bierconsumentenvereniging PINT de Brand Bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers uit Nederland.

Hoe werkt het?

Thuisbrouwers kunnen zich tot en met maandag 4 februari 2019 inschrijven. Minimum leeftijd is 18 jaar. De 12 flessen van 30cl met uw Winterbier moeten uiterlijk vrijdag 8 maart 2019 bij een nader te bepalen inleverpunt bij u in de regio ingeleverd zijn.

De opdracht

Brouw thuis een WINTERBIER. Daarbij dient het bier te voldoen aan de volgende eisen:

Algemene kenmerken

Het Winterbier dat wij zoeken is donker & rijk en heeft een balans tussen moutzoetigheid, specerijen en fruitig/complex gist. Hop is in de achtergrond en de combinatie van alcohol met specerijen is warmend. Het bier is rijk met een medium tot volle body. Door het hogere alcoholgehalte (tot 9,0 vol %) is het een “degustatie” bier. De uitdaging bestaat uit het vinden van een optimale balans tussen een rijke smaak met specerijen en drinkbaarheid.

Technisch fiche

  • Gisting: Hooggegist (ca. 70-90% schijnbare vergistingsgraad). Geen Brettanomyces of wilde gist(en).
  • Alcohol: Maximum 9,0 volume procent
  • S.G. of °Plato: Stamwort maximum 1,076 g/cm3 of 18,5°
  • Kleur: 70-90 EBC
  • Hopbitterheid: 10-30 IBU
  • pH: 4,0 – 4,9

Toevoegingen

Een Winterbier is een bier gebrouwen met een hogere stamwort– en alcoholgehalte. Het bier moet uit gerstemout (geen rookmout) bestaan. Het toevoegen van kandijsuiker is ook toegestaan. Het toevoegen van de volgende specerijen is toegestaan:

  • zoethout,
  • korianderzaad,
  • steranijs,
  • kaneel,
  • tijm,
  • gember.
Overige toevoegingen
  • Nieuwe eikenhoutsnippers uit verschillende landen en toast gradaties zijn toegestaan.
  • Het toevoegen van hop na de whirlpool (dry-hop) is niet toegestaan.
  • Het toevoegen van vruchten en groenten is niet toegestaan.
  • Barrel-aging of het gebruik van houtkrullen uit bijvoorbeeld Whisky-, Rum-, Port-, Wijn-, enz. barrels is niet toegestaan.

Het bier moet met bovengist vergist zijn. Bij de beoordeling zal de “rijke smaak en balans” een belangrijke rol spelen.

Fysiek fiche

  • Kleur: Zeer donker koper tot bruin
  • Helderheid: Helder
  • Schuim: Minstens een blijvend ringvormige schuimkraag
  • Geur: Moutig, karamel, specerijen en complex gist-esters.
  • Smaak: Vol en rijk met mout, karamel, specerijen en gistkarakter. Eikenhoutkrullen mogen een subtiele toevoeging zijn aan het geheel maar geen stroefheid veroorzaken. Harde roostsmaken of een hoge hopbitterheid zijn niet gewenst. Hogere alcoholen, Brettanomyces of andere afwijkingen zijn niet gewenst.
  • Basissmaak: Zoetig tot zoet en bitterig.
  • Body: Medium tot tamelijk vol.
  • Mondgevoel: Medium tot tamelijk veel koolzuur verhoogt de frisheid, plakkerig tot plakkend en iets alcoholwarmend maar niet heet.
  • Nasmaak: Mout en specerijen (eventueel aangevuld met subtiele houtsmaken) blijven hangen maar het mag geen ‘hoestdrank’ of ‘kruidenbitter’ zijn.

Meer informatie vind je op website van Brand: https://www.brand.nl/
 


Terug naar overzicht