Terug naar overzicht

Een Gok - 1

tww december 2018
Door: Jean-Pierre Bylard

Daar bedoel ik niet een grote neus mee, maar echt iets proberen zonder te weten of het goed uitpakt. Normaal is het dat je een bier gebrouwen hebt, en daar trots over vertelt hoe  iedereen de lof  uitsprak over jouw product. Maar nu dus een keertje anders.

Ik wil het hebben over een bier dat ik nog moet gáán maken. Een bier waarover wordt gesproken in een boekje van Henri Reuchlin en is getiteld: “Rivier van bier”. Ik kocht het voor een vriend, bierbrouwer en eveneens Gouwenaar: Mari van Lieshout en mocht het later weer van hem lenen.

Het boekje verhaalt van een “ontdekkingsreis” van Henri Reuchlin langs de Maas. Gerekend vanaf Hoek van Holland reist hij uiteindelijk naar de bron van de Maas. (Terzijde: ik heb die bron ook eens bezocht, maar dáár stelt de Maas werkelijk nog niets voor.) Hij bezoekt plaatsen waar brouwerijen zijn of geweest zijn, maar daarbij altijd op zoek naar Luiks bier; een bier gebrouwen met voornamelijk speltmout met als eerste vermelding: anno 1650. Als apotheose drinkt hij daar bij die Maasbron een flesje Luiks bier dat hij vanuit Nederland had meegenomen.

Ik werd nieuwsgierig naar het recept van dat bier. Net zoals veel andere bieren, behielden bieren hun naam maar daar was ook alles mee gezegd. De recepten en het uiteindelijk bier veranderde soms rigoureus. Zo ook met Luiks bier. Roel Mulder, schrijver van: “Verloren bieren van Nederland” geeft een vaag recept. Zoekende op internet, kwam ik nog een aantal andere recepten tegen. Vast staat in ieder geval dat er ruim 50% speltmout gebruikt wordt met daarnaast een variabele hoeveelheid ongemoute tarwe, Münichmout en Palemout. Het probleem bij het brouwen van dit bier is dat er géén kafjes zitten om de spelt en om de tarwe. Dat maakt het filteren erg lastig. Om dat te omzeilen heb ik gevonden  dat er 15% van het gewicht van de spelt en de tarwe toegevoegd kan worden met rijstkafjes (rijsthulzen) Naar verluid smaak- en kleurloos. Werken met stuikmanden, om van dat slechte filteren af te zijn, vind ik ook zo’n gehannes dus daarom die rijsthulzen.

Het maischschema? Nergens te vinden, dus op de goede gok (!), maar ook bij navragen bij de club, besloten in te maischen direct na het vullen met het koude water en dat echt langzaam op te laten lopen tot 67/68°C tot het zogenoemde “brewers window”. Daar een uur laten staan en dan afmaischen op 78/80°C.

Wat hop betreft schrijft men (?) voor dat alleen de Europeese hoppen gebruikt mogen worden. Ik koos voor H.Mittelfrüh. Het koken van het wort (Ja, redactie, ik leer het toch nog wel dat niet DE wort is.) duurt 90 minuten met op 75-,30-, en 5 minuten, de H.Muttelfrüh erin en ook als koudhop bij de hoofdvergisting. Eigenlijk mocht er niets van kruiden e.d. in maar ik voeg tòch een klein beetje koriander toe. Voor de vergisting werd Safale S-04 aangeraden

Dezer dagen kreeg ik de speltmout binnen en zal vlug met deze “gok” aan de gang gaan. Het resultaat zal ik wel op een proeftafel aanbieden. Het eindresultaat (alsmede recept en schema) zal ik in een “Gok - 2” (dat is het dan eigenlijk niet meer) aan jullie doorgeven. Ook als het bier niet lekker (een eufemisme voor: niet te z…) was.

 
 

Terug naar overzicht