Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2018
Door: Ben Jacobs

Ah, afgelopen zaterdag was het weer zover. Een brouwdag. Ik was al een jaar door allerlei omstandigheden niet geweest en ik verheugde me er flink op.  Al die stomende ketels, bedrijvige brouwers en hopgeuren in de middag. Bij aankomst waren de vroegen al druk bezig met het opzetten van hun installatie. Ikzelf vond half 9 al erg aan de vroege kant, want meestal kom ik pas veel later aanzetten. Had onder andere te maken met het feit dat mijn broer een keer wilde mee brouwen, en hij ’s middags weer op tijd weg moest.
Een jaar niet geweest. Tja, dat geeft te denken. Behalve het vrijmaken van de tijd, is er ook schaatstraining op zaterdag die ik niet graag mis, zijn er vaak al gevulde gistvaten in huis en ik vind het ook lastig dat ik mijn installatie de avond tevoren niet in de auto kan zetten. Dat moet op de brouwdag zelf. En deze ochtend moest het ook weer zo nodig hard regenen… Daar word je uiteindelijk wel wakker van en gelukkig was het even droog in Lisserbroek.

Maar het recept was erg aanlokkelijk en mijn broer wilde een keer met me brouwen. Dus dit keer was ik er en stond ik zelfs voor het eerst helemaal vooraan bij het uitdelen van het mout. Ik had de Dingemans zakken zien staan, maar het drong pas later tot me door dat er geen Maris Otter werd uitgedeeld. En aan mijn broer had ik het recept van deze brouwdag geprezen, met name vanwege de moutkeuze. Jammer, maar het mocht de pret niet drukken. Hij had alleen nog maar met een Hema pakket gebrouwen en alles zou toch beter zijn dan die ervaring.

Jan maakte zich nogal wat zorgen over de elektra, maar ik heb geen problemen ondervonden of gezien. En de Grainfathers, die nu toch onze club binnendringen, deden vrolijk hun best. Ik begreep dat de temperatuur goed geregeld is in dit systeem. Mocht het gezeul met die pannen me te zwaar worden, dan is dit toch een elegante oplossing, bedacht ik mij.

Mijn broer, van huis uit elektricien, viel al meteen op hoeveel meetapparatuur er op de installaties was aangebracht. Wat dat betreft gaat de hobby verder dan brouwen alleen. Ik zelf ben helaas niet zo handig en hou het bij 3 pannen en een thermometer.
Af en toe kletterde een bui op het dak van de loods, of werden we opgeschrikt door een flinke klap onweer. Maar we zaten gezellig warm tussen alle stomende installaties en deden ons tegoed aan de lekkernijen van de dochter des huizes. Compliment aan de commissie, die dit allemaal mogelijk maakt. En voor ons lijkt het al normaal, maar het viel mijn broer op dat men diverse malen kwam vragen of de hop al was opgehaald en of het gist al was verkregen. Toppie service!

Thuis vulde ik het 3 gallon vaatje van mijn broer, die daarmee huiswaarts ging en op zondag begon de schuimkraag zich al te vormen op het wort.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht