Terug naar overzicht

Brouwen met Brewtoad

tww mei 2017
Door: Bertrand Rohrbock

Brewtoad1

Afgelopen januari is er op de clubavond, die ik helaas heb moeten missen, uitvoerig verteld over het gebruik van het programma Brouwhulp bij het bierbrouwen. Zelf heb ik het programma ook gebruikt, maar ben ik overgestapt op een website om recepten te maken, namelijk Brewtoad (http://www.brewtoad.com). Het grote voordeel hierbij is voor mij dat de data zich niet bevindt op een lokale computer, maar vanaf elke computer benaderd kan worden en je niets hoeft te installeren of bij te werken. Je kan een recept bijvoorbeeld maken op je computer en tijdens het brouwen checken op je mobiel. Brouwhulp biedt een heleboel geavanceerde opties en rekenmodules, meer dan Brewtoad heeft, maar ik maakte hier amper of geen gebruik van.

Een ander leuk punt van Brewtoad is dat je jouw recepten kan delen met de hele wereld. Er is daardoor op de Brewtoadsite een enorme database met recepten (meer dan 350,000) beschikbaar waarin je kan zoeken op stijl en naam. Zelfs als je het verder niet gebruikt voor je recepten is het een leuke database. Mogelijk nadeel van de site is dat alles in het Engels is, dus ook de namen van de ingrediënten. Google Translate kan hier eventueel uitkomst bieden.

In dit artikel zal ik in het kort laten zien hoe je een recept samenstelt op Brewtoad. Tijdens het brouwen kun je van je recept een ‘Brew Log’ bijhouden, waarin je de waardes (volumes, SG’s) kan noteren. Daarnaast biedt de site een aantal nuttige rekenmodules, zoals bijvoorbeeld een alcoholberekening (https://www.brewtoad.com/tools/alcohol-calculator) waarbij je op basis van je refractometerwaarden kan rekenen. Hier zal ik echter verder niet op ingaan.

Om een recept te maken moet je eerst een account aanmaken door op de ‘Sign Up’ link te klikken. Je kiest een gebruikersnaam, voert je e-mail in en verzint een wachtwoord. Eventueel kan je via Facebook inloggen als je dat al gebruikt. Nadat je een account hebt gemaakt kun je inloggen en krijg je de optie om een recept te maken. Ga met de muis naar ‘Recipes’ en kies voor ‘New Recipe’ uit het menu.

Je komt nu op een scherm waar je het hele recept kan samenstellen. Kies allereerst een naam voor je recept. Handig om te weten is dat je ook afgeleiden van eerdere recepten kan maken, dus je hoeft geen volgnummer oid in de naam op te nemen. Bij ‘Type’ kies je voor je brouwwijze (voor de meesten zal dit ‘All Grain’ zijn). Bij ‘Style’ kies je de bierstijl die je wilt maken. Dit vind ik persoonlijk een geweldige feature omdat, afhankelijk van de stijl die je kiest, de rechterkant van de pagina wordt aangepast. Hier kun je zien of het recept wat je aan het maken bent volgens de berekeningen van de site past in de stijl voor wat betreft start SG (OG), eind SG (FG), alcoholpercentage (% ABV), bitterheid (IBU) en kleur (SRM). Je kan een notitie bij het recept opgeven en een zogenaamd ‘Equipment Profile’ kiezen. Hier ga ik verder niet op in, maar je kan ‘Equipment Profiles’ (materiaal profiel) aanmaken waarin je een aantal standaardwaarden van je installatie opgeeft, zoals volumes en rendement. Dit is echter niet noodzakelijk en kan je voor elk recept afzonderlijk doen.

Als je nog geen ‘Equipment Profile’ hebt is het handig om eerst even naar beneden te scrollen, naar de sectie ‘Batch & Boil’ en daar de ‘Batch Size’, het volume wat je gaat brouwen, in te vullen. Pas vervolgens in de sectie ‘Mash’ (maischen) je ‘Mash Efficiency’ aan naar het rendement van je installatie. Zorg ook even dat onder ‘Settings’ het ‘Measurement System’ op Metric staat, dan kan je met logisch eenheden zoals (grammen en liters werken). Dit kun je overigens ook in je gebruikersprofiel instellen, zodat je het niet elke keer hoeft te doen.

Deze stappen zijn belangrijk, zodat de site kan uitrekenen wat de SG, IBU en SRM van je wort zullen zijn. Onder ‘Batch & Boil’ kun je nog veel meer waardes opgeven om je watermanagement te regelen; zelf vind ik dit echter teveel gedoe. Een andere handige optie is om je recept te schalen. Dat wil zeggen: misschien heb je een recept voor 25 liter. Dit recept kun je gewoon opvoeren als 25 liter en vervolgens de ‘Scale Batch’ optie gebruiken om het naar het door jou gewenste volume te schalen.

Brewtoad2
Na al deze randzaken kun je (eindelijk) beginnen met het samenstellen van je recept. Allereerst voeg je ‘Fermentables’ toe, dit zijn alle ingrediënten die vergisten, dus met name mouten, maar ook suikers, moutextracten, etc. Klik op ‘Add Fermentable’, er verschijnt een nieuw venster. Hierin kun je zoeken op de Engelse naam van de mout die je wilt toevoegen. Als je de gewenste mout gevonden hebt, klik je op de naam om het aan het recept toe te voegen. De hoeveelheid verander je later. Zoek nu het volgende ingrediënt en klik weer op de naam van dat ingrediënt. Ga zo door tot je alle vergistbare ingrediënten hebt opgegeven en klik daarna op de grijze ‘X’ rechtsboven het venster om het te sluiten en terug te keren naar het recept.

Soms is het beetje ingewikkeld, omdat er van bijvoorbeeld ‘Pilsner’ verschillende landopties (BE, DE en US) aanwezig zijn (keuzestress!), veel zal het echter niet uit maken. Achteraan in de tabel zie je onder ‘°L’ de kleur die de ‘Fermentable’ aan je bier zal geven. Dit kun je via een rekenmodule omzetten naar de hier gebruikelijke EBC: https://www.brewtoad.com/tools/color-converter. Dit kan soms handig zijn om een bepaalde mout te identificeren als de naam niet helemaal overeenkomt. Overigens is het ook mogelijk om zelf zaken toe te voegen via de ‘Custom’ optie, maar hier zal ik niet verder op ingaan.

Nu je terug bent bij het recept overzicht kun je het aantal gram of kilogram opgeven. Standaard staat de eenheid op ‘kg’. In het grijs staat de bijdrage aan de stort.

Op basis van je opgegeven efficiëntie en de ingrediënten die je hebt opgegeven zal de site het verwachte start SG uitrekenen; dit zie je in de rechterbalk. Zolang je nog geen gist hebt opgegeven zal de site eind SG (FG) en alcohol % (ABV) nog niet uitrekenen.

De volgende stap is het toevoegen van de hopgiften. Dit gaat op eenzelfde manier als de ingrediënten, je voegt met ‘Add Hop’ onder de ‘Hops’ sectie de hoppen toe. Als je eenzelfde hop op verschillende momenten bij je brouwsel doet, moet je die meerdere keren toevoegen.

Brewtoad4

Na het selecteren van de hopgiften kun je opgeven hoeveel gram je gaat toevoegen en hoe je dat doet. Bijvoorbeeld 60 min ‘Boil’ voor koken of 7 dagen ‘Dry hop’ voor drooghoppen. Daarnaast kun je door op de ‘>’ voor de hopnaam te klikken de vorm (pellet, plug) en het alfazuur % aanpassen. Dit laatste is noodzakelijk voor de IBU berekening.

Als laatste essentiële stap voeg je de gist aan het recept toe. Dit gaat op eenzelfde manier als de vergistbare ingrediënten en hop. Namelijk door op ‘Add Yeast’ te klikken onder de ‘Yeast’ sectie. Handig is dat de site uitrekent hoeveel gist je zou moeten gebruiken.

Brewtoad5

Optioneel kun je nog de maischstappen toevoegen in de ‘Mash Steps’ sectie. Met ‘Add Step’ kun je een stap toevoegen en vervolgens temperatuur en tijd opgeven.

Nu je klaar bent, is het interessant om eens naar de balk rechts van het recept te kijken. Hier staat een inschatting van de site over de waardes van je wort. De bruine vlakken geven het bereik weer van de bierstijl die je geselecteerd hebt en de streepjes waar jouw recept op uit zal komen. Een handig middel om te kijken hoe je bier qua start SG (OG), eind SG (FG), alcohol percentage (% ABV), bitterheid (IBU) en kleur (SRM) voldoet aan de bierstijl. Elke keer als je wat verandert aan je recept wordt deze balk direct aangepast. Als je klaar bent, klik je op de blauwe ‘Save Recipe’ knop bovenaan het recept en je recept is opgeslagen!

Brewtoad7

Brewtoad6

Het terugvinden van je recepten vind ik niet heel intuïtief, dus ik zal het hier kort beschrijven. Ga, nadat je bent ingelogd, in de bovenbalk van de site naar je gebruikersnaam, klik erop en select

eer ‘Recipes’. Je kan hier op een recept klikken en bijvoorbeeld een ‘Brew Log’ (logboek) maken als je het gaat brouwen via de Brew Logs optie. Als je aanpassingen wil doen, maar ook het originele recept wilt bewaren, kun je ‘Create Variant’ kiezen. Verder kun je recepten printen, exporteren naar BeerXML (kun je het importeren in andere programma’s), wijzigen en uiteraard verwijderen.

Een verdienmodel van de site is dat je via een druk op de knop de ingrediënten kan bestellen, maar helaas werkt dit vooralsnog alleen in de Verenigde Staten.

Na het lezen van dit stukje denk je misschien dat het erg ingewikkeld en veel werk is, maar in de praktijk vind ik de site erg intuïtief werken en kan je heel gemakkelijk een recept maken en je brouwlogboeken bijhouden.

Terug naar overzicht