Terug naar overzicht

De proeftafel, 29 januari 2016

tww februari 2016
Door: Gery Uijtenhaak

en Theo van Eijden

Op de clubavond hebben we weer gezamenlijk een aantal bieren van leden beoordeeld. We zijn nog op zoek naar de wijze waarop we de terugkoppeling in het clubblad gaan vormgeven. Het was deze keer weer gezellig druk aan de tafel. Van de meeste bieren waren twee flesjes zodat iedereen kon meeproeven.

Zelf had ik een PRIS (Peated Russian Imperial Stout) en een WAPRIS (Wood Aged Russian Imperial Stout) meegenomen. Beide hetzelfde bier maar bij de laatste heb ik bij bottelen 10 liter in een kleine mandfles gedaan en daar eikenhout brokken aan toegevoegd. Conclusie is dat het beide compleet verschillende bieren zijn geworden. Het hout was wat sterk maar voor de eerste keer zeker niet.

De beoordeelde bieren

Brouwer: Frans Croone

Bier: Saison, pakket van de maand

Begin SG1046, Eind SG1007

Opmerking: dun en esterig bier, erg droog, welk gezien het eind SG geen wonder is. Op 15 december gebotteld, voor een Saison is dat erg snel. Saison rijpt lang door na het bottelen. Deze bieren moet je de tijd geven om op dronk te laten komen. Dat is een eigenschap die hoort bij de gekozen gist; een half jaar mogen deze bieren best blijven rijpen.


Brouwer: Theo Jongewaal

Bier: Brugse Zot

Begin SG1072, Eind SG1013

Opmerkingen: vergist op 20°C, maischschema 46 minuten op 62°C, 20 minuten op 72°C.  Afdronk is prima, bier met een stevige body en mondgevoel. Gezien het begin- en eind-SG is het goed uitvergist.


Brouwer: Piet Soons

Bier: Saison Dupont

Begin SG1090, Eind SG1005

Opmerkingen: Alcohol percentage 6,7%, gebruikte gist Lallemand Saison. 3,5 kg pilsmout, 1,3 kg tarwe mout, 200 gram cara mout, zout (altijd een beetje toevoegen). Piet brouwt altijd een zwaar bier en voor het bottelen voegt hij water toe en dunt hij het bier af naar de gewenste waarde. Gebrouwen is er 15 liter en gebotteld is er uiteindelijk 22 liter. Mooi fris bier zonder fouten. Piet houdt er een bijzondere wijze van brouwen op na, deze hadden we nog niet eerder vernomen. Maar voor een buitenstaander is het moeilijk te begrijpen.


Brouwer: Piet Soons

Bier: Zuur bier

Begin SG1082, Eind SG onbekend

Opmerkingen: limoensap toegevoegd, 4 verschillende gisten gebruikt; S06, S33, Wyeast 3068, depot van een zuur bier. Gebrouwen 14,5 liter bij bottelen afgedund naar 18,5 liter. Heel mooi zacht, fris bier geworden, goed gerijpt,  mooi zuurtje. Bier dat lang kan blijven liggen, zal alleen maar mooier worden.


Brouwer: Simon van Zandvoort en Matthijs de Vlieger

Bier: Tripel

Opmerkingen: Het eerste bier dat de mannen hebben gebrouwen. Gebruikte gist S-04, esterig bier, vergisting is niet temperatuur-gecontroleerd, waardoor mogelijk de temperatuur te hoog is opgelopen. De temperatuur in het gistvat kan wel 3-5 graden stijgen t.o.v de omgevingstemperatuur door de warmteontwikkeling tijdens de vergisting. Esters worden door de gist geproduceerd en geven een zoetige smaak- en geurindruk. Het kan daardoor zelfs een onprettig bier worden. Van het gist experiment hebben we geleerd dat er maar weinig gisten zijn die een goed bier opleveren bij hoge vergistingstemperaturen. Een goede regel is om altijd onder de 20°C te blijven, een enkele uitzondering daargelaten.

Terug naar overzicht