Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen 2016

tww januari 2016
Door: Jacques Stricker

Beste brouwers,

De afgelopen clubkampioenschappen waren een succes, mede door de hoeveelheid aan ingeleverde bieren. Niet alleen de vrije klasse maar ook de IPA en Oyster Stout kenden veel inzendingen. De inzendingen waren zo talrijk dat een keuringsavond niet lang genoeg was om de bieren te keuren terwijl er toch 8 keur-/proeftafels waren. Het keuren aan de tafels is doorgegaan tot 23.30 uur maar achteraf vond iedereen het wel wat te lang. Het is moeilijk om de aandacht en de concentratie er nog bij te houden als er al zo lang en zo veel gekeurd is. De keurmeesters hebben de overgebleven bieren meegenomen en deze op een later tijdstip alsnog gekeurd.

Min of meer verrast door het grote animo van inzendingen zijn wij als commissie om de tafel gaan zitten, ons afvragend wat kunnen wij hier het beste aan kunnen doen. De clubkampioenschappen zijn tenslotte in het leven geroepen om iedere brouwer de mogelijkheid te bieden zijn brouwkunsten op een objectieve manier te laten proeven (keuren) door keurmeesters en clubgenoten en eens wat opbouwende commentaren en suggesties te horen over de uitstekende resultaten of hoe het proces verbeterd kan worden. Daarnaast is het voor de winnaars een leuke bijkomstigheid om een oorkonde en/of een beker te winnen, toch een tastbare bevestiging van de brouwkunsten, naast de “eeuwige” roem bij de prijsuitreiking op de clubavond van december.

Al brainstormend over hoe we dit grote aantal inzendingen beter kunnen behappen kwamen er 2 mogelijkheden boven drijven. Nog meer keurmeesters (als die beschikbaar zijn) en proeftafels opstellen, of de inzendingen verdelen over 2 perioden. De wat lichtere bieren in het voorjaar en de zwaardere bieren in het najaar. Zoals reeds aangekondigd op de clubavond van december jl. is besloten om voor 2016 de clubkampioenschappen over 2 perioden te verdelen:

  • In het voorjaar de wat lichtere bieren: Een Alt bier en de vrije klasse A en C (inleveren in april en keuren in mei).
  • Voor het najaar de wat zwaardere/donkere bieren: Een Quadruppel en de vrije klasse B en D. (inleveren in september en keuren in oktober).
  • De vruchtenbieren (klasse V ) mogen gezien het lage aantal inzendingen op beide keuringen worden aangeboden.

Het eerste vastgestelde bier, een “Dusseldorf Alt” bier, wordt gebrouwen op de gezamenlijke brouwdag van 6 februari 2016. Het tweede vastgestelde bier, een Quadruppel, zal als pakket in april verkrijgbaar zijn bij de inkoopcommissie.

Het Inschrijfformulier komt uiteraard weer op de website. Op dit formulier moeten de namen van de brouwers ingevuld worden alsmede  het type bier (klasse), begin en eind sg , de bitterheid en de brouwdatum. Voor de vrije klasse graag een korte omschrijving van het type bier.

Wij als commissie hopen dat door deze wijzigingen er (nog) meer aanmeldingen komen.

Namens de clubkampioenschapcommissie,

Jacques Stricker

Terug naar overzicht