Terug naar overzicht

10 redenen om te brouwen tijdens de Kerstdagen.

tww december 2015
Door: Ben Uijtenhaak

Waarom zouden we de Kerstdagen niet eens anders besteden? Onderstaand betoog is een pleidooi waarom brouwen een uitermate geschikte bezigheid is tijdens de feestdagen. Na alle hectische voorbereidingen voor de feestdagen; het doen van de boodschappen in weer en wind, het bedenken en kopen van presentjes kan het wel eens het beste zijn wat je deze dagen zult doen. Gezellig samen actief bezig zijn met als resultaat dat je in het nieuwe jaar weer wat lekkers onder de kroonkurk hebt. Dus 10 redenen om met familie of vrienden bier te brouwen tijdens de feestdagen.

1. Actief bezig zijn zonder dat je het huis uit hoeft

Heb je het helemaal gehad met die sneeuwbalgevechten of die gure strandwandelingen? Het enige dat je nog wilt is lekker binnen zijn? Klaar met de kruiswoordpuzzel? Geen zin om voor de zoveelste keer Home Alone te kijken? Moe van het bankhangen? Brouwen is de ideale bezigheid binnenshuis waarbij je lekker actief bezig bent. Het slepen met pannen en zo voorkomt dat de kilootjes er met de feestdagen aanvliegen. En wat er niet aan komt… hoeft er ook niet af in het nieuwe jaar.

2. Je kunt de hele familie of vrienden erbij betrekken

Het brouwproces vergt een flink aantal stappen. Verdeel de taken onder een man of 5. Afwegen van de ingrediënten is een mooie taak voor je keukenprinses. Schroten is een mooie taak voor je zoon die ook het beslag roert. Je dochter leest het recept voor en houdt de tijden van de maischstappen en hopgiften in de gaten. Zo nu en dan zorgt moeders de vrouw even voor wat lekkers. En dat allemaal onder jouw bezielende leiding als brouwmeester. In de tussentijd is er gelegenheid voor gezellige conversatie met elkaar.

3. De benodigde tijd is te overzien

Afhankelijk van maischschema, kooktijd en de tijd die het duurt om het wort te koelen, duurt het een kleine 4 uur voor het spul in het gistvat zit. Een tijdspanne die precies past tussen de brunch en het aperitief voorafgaand aan het Kerstdiner. Is dat niet veel leuker dan dat 8 uur durende spelletje Monopoly van vorig jaar?

4. Genoeg kleine pauzes tussendoor

Tijdens het brouwproces zijn er volop kleine pauzemomenten zoals tussen de maischstappen en de hopgiften tijdens het koken. Tijdens deze pauzes is het mogelijk de gebruikelijke kerstrituelen uit te voeren: Speel een spelletje Pictionary. Wie de meeste punten heeft als het wort afgekoeld is naar 20 °C wint! Geniet tussendoor van een warme chocolademelk een lekkere borrel of een heerlijk winterbier met lekkere hapjes. Geniet van elkaars gezelschap!

5. Een prima cadeau idee voor onder de boom

Kan je herinneren dat je een cadeau gekregen speelgoedauto uitpakte en er meteen mee kon spelen tot het bedtijd was? Een nieuwe kookpan of nieuw gistvat is het brouwersequivalent daar van! Wat dacht je van een maandpakket van de inkoopcommissie namens de Kerstman? Het mooie is dat je direct kunt beginnen als het uitgepakt is!

6. Even niet meer langs de Gall & Gall

Een 20 liter batch levert ongeveer 60 flesjes bier op. Genoeg om weg te geven aan familie en vrienden, hetzij als bedankje voor het meehelpen met brouwen of als  Nieuwjaars cadeautjes. Proost op het nieuwe jaar met een zelfgebrouwen biertje!

7. Bier drinken tijdens het brouwen brengt geluk

Volgens overlevering brengt het drinken van bier tijdens het brouwen geluk. Wanneer je begint met koken kunnen de eerste flesjes open. Samen genieten van een mooi bier kan heel inspirerend werken. Wellicht brengt het je op een idee van een recept voor een volgend brouwsel.

8. Bak koekjes of brood met de bostel

Zij die onder de 18 zijn en nog even nix mogen, kunnen toch een "graantje" meepikken van de opbrengst van de brouwinspanningen. Na het maischen kan de bostel gebruikt worden om koekjes of brood te bakken. Het gerucht gaat dat de Kerstman een zwak heeft voor bostelkoekjes. Wel serveren met een glas volle melk!

9. Het hele huis gaat lekker ruiken

Nadat de mout gestort is en de roerspaan langzaam de maisch roert is zal het hele huis heerlijk gaan ruiken. Ik weet niet hoe jullie er over denken maar de lucht van een geurkaars haalt het niet bij de geur die er tijdens het maischen vrijkomt. Zij die deze geur niet helemaal kunnen waarderen zullen even geduld moeten hebben tot de bostelkoekjes in de oven staan.

10. Een excuus om samen te komen na de feestdagen

Na een aantal weken is het bier uitgegist en zullen er flessen afgevuld moeten worden. Een mooi excuus om met de hele club samen te komen voor de botteldag. Ook deze dag zal waarschijnlijk in een feestje ontaarden waarna iedereen vrolijk naar huis gaat met zijn portie zelfgebrouwen bier.

Rest mij, ook namens de redactie van het clubblad, iedereen hele fijne feestdagen te wensen en ik spreek verder de wens uit dat we in het nieuwe jaar veel ingezonden stukken tegemoet mogen zien. Zie je iets interessants op brouwgebied? Schrijf een stukje, al is het een half A4-tje en stuur het naar ons.

Terug naar overzicht