Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww oktober 2015
Door: Ben Jacobs

Boekenkast BenU weet het vast nog wel. In mijn laatste column liet ik u doorschemeren dat er weer een 't Wort Wat!-Special aan zat te komen. En dit keer een blad gevuld met informatie over en/of ervaringen met diverse brouwsystemen. Door u geschreven uiteraard. Al dan niet aangevuld met uw favoriete gadgets.

Nu had ik al een voorschot genomen op uw prangende vraag: en waarmee brouw jij dan? Want ik had u reeds verteld dat mijn installatie bestaat uit drie pannen, ons gasfornuis en een thermometer. En dat ik daarmee werk onder de hoogst noodzakelijke voorwaarde dat de brouwdag valt op die dag dat er verder niemand thuis is. Het moet wel ons gasfornuis blijven…

Verder gaf ik al aan dat Gadgets niet mijn ding zijn, maar dat een eigen koelkast, vacumeerapparaat en goede voorraadbussen en sinds kort die mooie roerstok wel tot mijn inventaris horen. Want versheid van de gebruikte materialen, de juiste vergistingstemperatuur, een zeer schone brouwinstallatie en goed uitgedachte receptuur geeft het lekkerste bier…

En als u vraagt wat nu het hart is van mijn brouwhobby, dan laat ik u een foto zien van een deel van mijn boekenkast. Ik lees liever dan dat ik klus aan een temperatuurgestuurd systeem, of software hiervoor tracht te begrijpen. Mijn speciekuip en mijn aquariumverwarmer doen het werk tijdens de vergistingsfase. Nou ja, het werk wordt gedaan door de gistcellen, en die moet je goed aansturen. Want na wat proeven van ons gistproject weet ik nu zeker dat je niet gauw die beestjes een 22 °C badje aanbiedt om te werken. Dan worden ze slordig of vindingrijk, het is maar hoe je ernaar kijkt. Maar lekker is anders. Tenzij je een Saison gist gebruikt. Gooi de temperatuur dan maar omhoog. Geeft niets, wordt lekker.

Proost, Ben

Terug naar overzicht