Terug naar overzicht | ||||
Brouwen voor de luie brouwer |
tww oktober 2015 | |||
Door: Wilfred van der Heijden | ||||
Een jaar geleden heb ik de stoute schoenen aan getrokken en heb ik een 20 liter Speidel Braumeister gekocht. Met deze brouwketel vindt het maischen, filteren, koken en afkoelen in één ketel plaats, zonder dat het wort wordt geheveld naar een andere ketel of vat. In combinatie met de controller waar het brouwproces ingezet kan worden, is dit het ideale systeem voor de luie brouwer. Ik ga je meenemen door het brouwproces met deze brouwketel. De brouwdag begint met het programmeren van de controller. De eerste stap is de inmaischtemperatuur. In de volgende stappen kunnen de verschillende maischstappen worden ingesteld. Er kunnen maximaal 5 stappen worden gebruikt. Heb je meer stappen nodig, dan moet je overschakelen naar handmatig brouwen, waarbij je aan het einde van een maischstap de nieuwe temperatuur moet instellen. Maar ik ben een luie brouwer, dus wil ik dat dit automatisch gaat. Na het instellen van de maischstappen, wordt de kookstap ingesteld. Na de totale kooktijd is het mogelijk om 3 tijden te programmeren voor het toevoegen van hop of kruiden. Nu het programmeren is gedaan wordt het tijd om het programma te starten en wordt er door de controller aangegeven dat de ketel met water moet worden gevuld. Er wordt altijd met dezelfde hoeveelheid liters gemaischt. Bij de 20 liter ketel is dat 23 liter water (de 20 liter staat voor de hoeveelheid wort in je gistvat, de ketel zelf is ongeveer 28 liter). Terwijl het water aan het opwarmen is, is er voldoende tijd om de mouten te wegen en te schroten. Wanneer het water op temperatuur is, verschijnt er op het scherm van de controller de melding dat de moutpijp kan worden geplaatst. En hier zit het grote vernuft van deze brouwketel. Deze moutpijp wordt in de ketel geplaatst, waardoor er twee compartimenten worden gevormd, binnen en buiten (zie tekening). Onderin de moutpijp wordt een filter geplaatst en daar bovenop wordt de geschote mout gestort. Bovenop de mout wordt ook een filter geplaatst. De mout zit dus in de moutpijp, ingesloten tussen twee filters. De moutpijp wordt door middel van een vergrendeling op de bodem gedrukt en op zijn plaats gehouden. De ketel is nu klaar om het maischen te starten. Een pomp aan de onderkant van de brouwketel, pompt het water uit het buitencompartiment naar het binnencompartiment. Hierdoor stijgt het water in het binnencompartiment en stroomt het over de moutpijp naar het buitencompartiment, zie foto’s. Hierdoor is het dus niet nodig om te roeren omdat de pomp constant het wort rondpompt. En omdat de controller de temperatuur en de tijd in de gaten houdt, wordt het tijd om lekker achterover te leunen en te genieten van een eerder gebrouwen biertje. Na de laatste maischstap volgt het filteren en spoelen. Hiervoor wordt de vergrendeling van de mout-pijp verwijderd. Aan de zijkant van de moutpijp zitten afstandhouders. Met behulp van een hulpstuk wordt de moutpijp omhoog gebracht en op het hulpstuk geplaatst (zie de eerste tekening). De moutpijp hangt nu boven het wort en het wort die nog tussen de mout zit loopt eruit. Wanneer er voldoende wort uit de moutpijp is gelopen wordt het spoelwater op het bovenste filter in de moutpijp gegoten en stroomt door de mout naar de brouwketel. Wanneer alle wort uit de moutpijp is gelopen, wordt de moutpijp verwijderd en wordt het wort aan de kook gebracht. De bostel kan eenvoudig worden verwijderd uit de moutpijp door de filters te verwijderen. Het koken gaat hetzelfde als bij een gewone brouwketel, alleen houdt de controller weer de tijd en de temperatuur in de gaten. Op de ingestelde tijdstippen wordt er een geluidsignaal gegeven en wordt er een melding op de controller weergegeven voor het toevoegen van de hop of de kruiden. Kortom weer tijd genoeg om achterover te leunen en te genieten van een biertje. De hop en kruiden voeg ik altijd toe in een hopzakje. Dit voorkomt dat de hop in de leidingen naar de pomp gaat zitten en dat scheelt weer veel schoonmaakwerk. Vijf minuten voor het einde koken plaats ik de dompelkoeler in het wort, zodat deze wordt ontsmet. Op het einde koken worden de hopzakken verwijderd en gaan we starten met koelen. Wanneer de temperatuur beneden de 80 °C is, zet ik de pomp aan. Met de extra circulatie zijn er minder temperatuurverschillen in het wort. Wanneer de temperatuur van 20 °C is bereikt, zet ik het gistvat onder de kraan en hang ik de zeef aan de kraan. Met het openzetten van de kraan, loopt het wort door de zeef het gistvat in. Door het kletteren van het wort, wordt er voldoende zuurstof opgenomen, zodat de gistcellen hun werk kunnen gaan doen. De Speidel Braumeister is een brouwsysteem waarbij een aantal handelingen vereenvoudigd zijn. Doordat er met een computer wordt gewerkt, is het geen ambachtelijk brouwen meer. Daarentegen biedt dit systeem wel de mogelijkheid om een brouwsel te herhalen met een eindresultaat dat dicht bij elkaar ligt. Er zijn ook een aantal eigenschappen waar je bij het samenstellen van je recept rekening moet houden. Zo kan er in de 20 liter versie maximaal 5,5 kg mout worden gebruikt en moet je 23 liter maisch water gebruiken. Deze eigenschappen zijn voldoende om bieren te maken tot 7% alcohol. Het maken van zwaardere bieren is ook mogelijk, alleen zal dan je eindvolume minder zijn. Dit kan worden bereikt door minder spoelwater te gebruiken en langer te koken. |
||||
Terug naar overzicht |