Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, april 2015

tww april 2015
Door: Dean Southall

Geschiedenis van Bier

Egypte - model van een bakkerij/brouwerij

Kleitabletten tonen aan dat in het oude Mesopotamië reeds bier gebrouwen werd. Dit was voornamelijk een vrouwenaangelegenheid. Zij gebruikten twee keer gebakken gerstbrood, dat heette bappir en werd alleen maar gebruikt voor bierbrouwen. Zij gebruikten dezelfde houder keer op keer omdat zij een meer betrouwbaar resultaat kregen.

De Elba kleitabletten zijn in 1974 ontdekt in Syrië en zij tonen dat bier gebrouwen werd in de stad Elba in 2500 voor Christus. Sporen van bier en het brouwproces waren ook gevonden in het oude Babylonië.

Wij weten dat bier meer dan 5000 jaar geleden dagelijks werd gedronken door de Egyptische farao’s. Het nevenstaande plaatje toont een Egyptische bakkerij en brouwerij. De oude Grieken brouwden een gerstewijn (barleywine).

In de middeleeuwen waren er brouwersgilden in Europa. Christelijke monniken bouwden brouwerijen om eten, drank en overnachting te verzorgen voor reizigers en pelgrims. Bijna iedereen dronk bier in het noorden en oosten van Europa, waar het moeilijk was om druiven te verbouwen. Hop werd voor het eerst gebruikt in de 9de eeuw en kwam in de 14de eeuw echt in zwang. Daarvoor was gruit, een kruidenmengsel, gebruikt maar gruit kon bier niet beschermen, hop wel. De enige andere manier om bier te beschermen was om de alcohol te verhogen maar dat was duur. 

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag.  Ik kan leveren aan de clubavonden.  Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlandse bieren.  Als jij jouw eigen commercieel bier hebt gebrouwen, dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen.  Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond. 

Terug naar overzicht