Terug naar overzicht

Tripel recept, eerste prijs clubkampioenschap

tww januari 2015
Door: Theo van de Voorde

Pater Tripeloris

van: Theo van de Voorde
gepubliceerd: 1e prijs clubcampioenschap 2014
klasse: C
stijl: Tripel

Beschrijving

Het recept is in principe het recept van de Pater Tripeloris van de  inkoopcommissie. Graag geef ik een toelichting op de ingrediëntenlijst.

Zuurmout voeg ik altijd toe bij blonde bieren in plaats van het water aan te zuren. Dat doe ik omdat het prima werkt en omdat ik slechte ervaringen heb met het  aanzuren met zuur, vooral tijdens het maischen, omdat je dan als gevolg van het  buffer-effect steeds verschillende waardes meet.

Gemalen gerst heb ik toegevoegd omdat ik dat toevallig in huis had,  een keer gekocht bij een molenaar waarvan ik een rondleiding kreeg.  Ik  denk niet dat dit effect heeft gehad op de smaak.

Suiker, ik heb iets meer suiker toegevoegd omdat ik van een ex-lid  van ons, Gerrit Jan Roubos, heb gehoord dat dit beter is. Hij is een echte Tripel specialist.

Saphir hopkorrels heb ik toegevoegd na het koken omdat ik dat een lekkere hop vind en omdat ik met het toevoegen van hop na het koken goede ervaringen heb opgedaan toen ik met Jan Wurpel de eerste Tripel C heb gebrouwen.

Iers mos voeg ik altijd toe bij blonde bieren om ze helderder te  maken Voor rest is alles hetzelfde als bij het oorspronkelijke recept.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcohol percentage: 8.4 %
begin SG: 1074
eind SG: 1015
EBC (kleur): 14.5
EBU (bitterheid): 29.0
Brouwhuis efficiëntie 75 %
Water type kraan

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 1920 gram   3 EBC  
Ambermout (50 EBC) 160 gram   50 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 300 gram   4 EBC  
Zuurmout 40 gram      
gerst- gemalen 400 gram   3 EBC  
Suiker 452 gram      
Styrian Goldings hop 36 gram 75 min. 2.7 α  
Styrian Goldings hop 12 gram 15 min. 2.7 α  
Willamette hop 8 gram 5 min. 5.7 α  
Saphir hop 8 gram   3 α  
Koriander 4 gram 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss) 2 gram 15 min.    
Wyeast 3787 trappist high gravity 1 verpakking     wyeast

Maisch schema

67 °C 64 °C 73 °C 78 °C
inmaischen 15 min. 35 min. 5 min.

't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=248

Terug naar overzicht