Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tripel recept, eerste prijs clubkampioenschap |
tww januari 2015 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Theo van de Voorde | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Pater Tripeloris
BeschrijvingHet recept is in principe het recept van de Pater Tripeloris van de inkoopcommissie. Graag geef ik een toelichting op de ingrediëntenlijst. Zuurmout voeg ik altijd toe bij blonde bieren in plaats van het water aan te zuren. Dat doe ik omdat het prima werkt en omdat ik slechte ervaringen heb met het aanzuren met zuur, vooral tijdens het maischen, omdat je dan als gevolg van het buffer-effect steeds verschillende waardes meet. Gemalen gerst heb ik toegevoegd omdat ik dat toevallig in huis had, een keer gekocht bij een molenaar waarvan ik een rondleiding kreeg. Ik denk niet dat dit effect heeft gehad op de smaak. Suiker, ik heb iets meer suiker toegevoegd omdat ik van een ex-lid van ons, Gerrit Jan Roubos, heb gehoord dat dit beter is. Hij is een echte Tripel specialist. Saphir hopkorrels heb ik toegevoegd na het koken omdat ik dat een lekkere hop vind en omdat ik met het toevoegen van hop na het koken goede ervaringen heb opgedaan toen ik met Jan Wurpel de eerste Tripel C heb gebrouwen. Iers mos voeg ik altijd toe bij blonde bieren om ze helderder te maken Voor rest is alles hetzelfde als bij het oorspronkelijke recept. Recept gegevens
Ingrediënten
Maisch schema
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=248 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |