Terug naar overzicht

Impressie gezamenlijke brouwdag, zaterdag 29 november 2014

tww januari 2015
Door: Leo Vogelenzang

Op zaterdag 29 november jl. was het dan zover! Nadat wij, cursisten van de brouwcursus, op een aantal donderdagavonden door Titus en Theo wegwijs waren gemaakt in het brouwproces, mochten we nu onze eigen brouwsels gaan maken.

Het was een prachtige, heldere en zonnige dag. Al vroeg ging ik op pad naar de boerderij van kwekerij Duivenvoorden in Lisserbroek, benieuwd hoe deze dag zou gaan verlopen. Eenmaal aangekomen, gonsde het al van de activiteiten. Mensen waren bezig hun brouwinstallaties op te zetten, er werd mout en graan afgewogen en uitgedeeld en ook wij, de cursisten, gingen met behulp van de apparatuur van ’t Wort Wat aan de slag. We zouden, volgens recept, Black IPA maken, een van mijn favoriete bieren!

Eerst schroten en daarna maischen. Alles tot aan een bepaalde temperatuur brengen, af laten koelen, weer op temperatuur brengen, precies zoals we het in de theorie hadden geleerd, en het was heel bijzonder om het nu eens in de praktijk te brengen: dan gaat zoiets toch meer leven en krijg je echt een idee van hoe het hele brouwproces in zijn werk gaat.

Ondertussen konden we onszelf voorzien van allerhande versnaperingen, die door de dochter des huizes verkocht werden, of konden we ons even opwarmen in het nabijgelegen gedeelte van de stal.

Ik moet zeggen: het was een prima dag en ik heb me goed vermaakt. Behalve werken aan ons eigen brouwproces konden we ook een kijkje nemen bij ervaren brouwers. Hoe pakken zij zoiets aan? Wat voor apparatuur hebben zij, wat kunnen zij vertellen over hun brouwervaringen? Allemaal heel leuk.

Na de lunch gingen we aan de slag met het toevoegen van de hop, de voor IPA zo kenmerkende, heerlijke geur hing al gauw in de hele stal en ik raakte zowaar ietwat ‘bedwelmd’. Het brouwsel werd nu echt aan de kook gebracht, waarna we het gistvat schoonmaakten met ‘ukkie-mukkie’ en de gist toevoegden. Na het overhevelen van het brouwsel in het vat was het proces voor ons voorlopig ten einde. Onze vaten werden meegenomen door Titus en Theo. Zij zouden ze gaan lageren, in afwachting van het resultaat op de bottelavond, 30 januari.

Na afloop was er gelegenheid om van elkaars bieren te proeven en om bier- en brouwervaringen met elkaar uit te wisselen. Aan lange tafels werd het, na diverse biertjes, al gauw heel gezellig, ook weer begeleid door diverse lekkere snacks, bereid door de dochter van de kweker.

Ik vond het een prima dag en een mooie (voorlopige, want er komt nog een bottelavond op 30 januari) afsluiting van de brouwcursus.

Je kunt in de theorie wel van alles leren over het brouwproces, maar het brouwen gaat toch echt meer leven als je het zelf doet en ziet en begrijpt hoe de diverse brouwstadia elkaar opvolgen en wat het een voor gevolg heeft voor het ander. Daarbij was het ook nog eens erg gezellig, ongedwongen en ontspannen. Kortom: ik ga zeker nog eens komen op een volgende gezamenlijke brouwdag, hopelijk dan met mijn eigen brouwapparatuur!

Terug naar overzicht