Terug naar overzicht

Verslag Clubkampioenschappen 2014

tww januari 2015
Door: Jacques Stricker

Afgelopen clubavond in december, hebben wij weer de feestelijk prijsuitreiking van de clubkampioenschap bieren gehad. Zoals gewoonlijk worden de 1e t/m 3e prijswinnaars naar voren gehaald en persoonlijk gehuldigd met een oorkonde en de eerste prijswinnaars in iedere klasse met een beker. Daarnaast is de clubkampioen 2014 bekendgemaakt, met uiteraard ook een beker en de wisselbeker, welke hij een jaar mag koesteren. Helaas waren niet alle prijswinnaars aanwezig, waardoor zij hun “moment of fame” voor hun collega brouwers en de overhandiging van hun oorkonde en/of beker zijn misgelopen. “Zij” waren voor 2014 wel (een van) de beste brouwers van het type bier. Best iets om trots op te mogen zijn.

De prijswinnaars van 2014

Categorie Dunkelweizen

Er waren dit jaar 4 Dunkelweizen en 11 Tripels ingezonden. Bij de 4 Dunkelweizen waren de verschillen klein, er zat geen volle punt verschil tussen de ingeleverde bieren.

3e prijs Edwin de Redelijkheid en Erik Bakker met een 6.75. Het jury rapport was als volgt:

  • Geen smaakafwijking, koolzuur overtreft basissmaak, misschien te kort vergist of te veel bottelsuiker, mag iets zoeter.
  • Geen echte brouwfouten maar het is een te dun biertje. Misschien te veel liters gemaakt. Wij missen ook de kruidnagel. Als de gist goed was, dan moet je eens naar je maisch schema kijken.

2e prijs Ben Jacobs met een 7.1. Het jury rapport:

  • Goed gebrouwen, mooie weizen geur, te weinig banaan & caramel (zoet) in de smaak.
  • Mis de frisheid, dof van smaak, sterk afwijkend mondgevoel, let goed op de maisch stap, lijkt mogelijk daarmee verband te houden.

1e prijs Kees van Roode met een 7.3. Het commentaar van de jury:

  • Als biertje goed drinkbaar, schuim mooi, kleur goed. Wat we missen is de kruidigheid. Recept voldoende tarwe? Bij gebruik van een weizen gist moet je het zoeken in je maisch schema.
  • Te weinig banaan, te veel esters, fruitig. Veel koolzuur prikkeling, kouder vergisten ± 17°C kleine giststarter geeft meer stress en meer banaan.

Categorie Tripel

Bij de tripels waren de verschillen wat groter en zijn de prijzen als volgt verdeeld:

3e prijs Kees van Roode met een 7.95. Jury rapport als volgt:

  • Een echte tripel, niets fout kunnen vinden.
  • Niet in balans, geur is mooi, te laag in temperatuur gespoeld? Nasmaak niet onaangenaam, smaak OK.

2e prijs Vok, Nick en Koen Oud met een 8.45. Jury rapport als volgt:

  • Zeer mooie tripel, goede balans, geur en smaak. Mooie aflopende nasmaak, mag ietsje minder zoet en ietsje kruidiger.
  • Lekkere tripel, doe maar een krat. Mooi koriander aroma, meer dan de Westmalle maar niet vervelend, goed in balans.

1e prijs   Theo van de Voorde met een 8.9. Jury rapport als volgt:

  • Komt wel heel erg dicht in de buurt van een Westmalle. Mooie tripel.
  • Een super tripel met dry-hopping. Goed gelukt.

Wij hebben uiteraard aan de winnaars, Kees en Theo, gevraagd om hun winnende recepten met ons te delen in deze of een van de komende clubbladen. De komende clubavond zal ik alle nog in mijn bezit zijnde jury rapporten meenemen. De brouwers kunnen deze dan bij mij afhalen.

Vooruitblik op de clubkampioenschappen voor dit jaar

De afgelopen weken hebben wij als clubkampioenschappen commissie gebrainstormd over hoe het komt dat wij als grootste club van Nederland zo weinig inzendingen van de gebrouwen bieren krijgen. Ligt het aan de gekozen bieren, het tijdstip in het jaar of zijn er andere oorzaken? Bij het ONK blonken wij als club ook niet uit met het aantal ingeleverde bieren dus het tijdstip zal niet zo’n grote factor zijn. Bij de gekozen bieren proberen wij enerzijds aan te sluiten bij het ONK en anderzijds een aansprekend bier te kiezen. De keuzevrijheid van de gekozen bieren geeft mogelijk wat aanknopingspunten, daarom denken wij eraan om voor het komende jaar naast de 2 vastgestelde bieren ook een vrije klasse mee te laten doen. In een van de komende clubbladen wordt u hierover nader geïnformeerd.

De voor 2015 vastgestelde bieren zijn:

  • Oyster Stout (ook ONK bier)
  • Single hop IPA met Amerikaanse hop
  • Vrije klasse

Men moet in minimaal 2 verschillende klassen bier inleveren om mee te dingen naar de titel "Club Kampioen". Bij meerdere ingeleverde bieren tellen alleen de 2 beste (in verschillende klassen) mee voor de titel van Clubkampioen.

Namens de clubkampioenschapcommissie,

Terug naar overzicht