Terug naar overzicht

Recept: Geuze

tww februari 2015
Door: Matthijs van der Weijden

Hierbij een leuk recept voor de mensen die zelf eens een geuze/lambic willen brouwen.

Het staat op het hobbybrouwen onder het kopje bewezen recepten, moest wel terug naar 2006.

oude geuze-lambic

van: Bram Hoogesteger
gepubliceerd: form/bewezen recepten/ Hobbybrouwen
klasse: A
stijl: Overig

Beschrijving

Gist opgekweekt uit fles Oude Geuze van Drie Fonteijnen. De giststarter 4 weken van te voren aangemaakt. De giststarter rook heel speciaal, verdacht? Een beetje zwavelachtig, azijnachtig. Toch aan het brouwen geslagen. Omdat na twee volle dagen er nog geen gistactiviteit waarneembaar was een zakje Brewferm korrelgist toegevoegd. Na 16 uur het jongbier in een andere fles overgezet in verband met het doorslaan/overlopen van het waterslot. Na 6 weken het bier overgeheveld in aan andere fles. SG 1014. Drie weken later het bier gebotteld met 5 gram suiker per liter. SG 1014.

Recept gegevens

batch grootte: 15 l.
kooktijd: 120 min.
alcohol percentage:  
eind SG: 1014
EBC (kleur):  
EBU (bitterheid):  

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk / leverancier

Pilsmout (3 EBC)

2000 gram

 

3 EBC

 

Zuurmout

500 gram

 

 

 

Tarwe vlokken

500 gram

 

 

 

Caramout (150 EBC)

180 gram

 

150 EBC

 

Challenger (oud)

30 gram

120 min.

6 α

 

Maisch schema

53 °C

61 °C

70 °C

78 °C

15 min.

15 min.

45 min.

5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Resultaten

  • ONK 2004: 77 punten, 11e van 58 inzendingen in klasse.
  • ONK 2005: 73 punten, 13e van 104 inzendingen in klasse. Een te ‘harde’ zure smaak. Het zuur overheerst alles, terwijl in een lambiek ook iets zoets heeft.
  • ONK 2006: 89 punten, 1e van 69 inzendingen.
Terug naar overzicht