Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2014
Door: Ben Jacobs

Enige tijd geleden liet ik u weten dat ik een bier had gebrouwen met gember. Het recept was het eerste recept dat door Charlie Papazian was gepubliceerd in het begin van de AHA. Nu, dat doet denken aan de recepten uit ons vorige blad (oktober) die 20 jaar eerder voor de eerste keer werden gepubliceerd. Ik vraag me af of er al vermetele brouwers zijn die nu met dit bier bezig zijn. Dat is dan toch een soort hommage aan de brouwers van toen. Zo voelde dat ook naar Papazian toe.

Maar goed, waarom begin ik hier nu over? Papazian (oprichter van de AHA) was destijds een van de eersten die een boekwerkje schreef over het hoe en waarom van bierbrouwen als hobbyist. Het was meer een stapel stencils die je bij hem kon bestellen. Uiteraard werd het herschreven en opnieuw, later in boekvorm, uitgebracht en weer herschreven, etc. U begrijpt het al? Jawel, de vierde editie is nu (net) uit. Ik heb het onmiddellijk besteld, samen met het tweede deel voor de gevorderde brouwer. Voor iets meer dan 18 Euro bij bookdepository.com heb je beide boeken. Alleen: het duurt altijd even voor je ze in huis hebt… Misschien dat Amazon.com daar in de toekomst wat aan gaat veranderen, nu ze de Nederlandse markt betreden. Je moet dus niet alleen voor het lageren van je biertje geduld opbrengen.

Voorlopig ben ik aan het wachten. Heb hier al boeken zat staan en dit is duidelijk een overbodige luxe, een boekenkastvuller, maar het is net als met dat eerste bier van hem destijds: je moet het gemaakt hebben, in dit geval: deze boeken gelezen. Ik zie het meer als een stukje historie, meer als een hommage aan deze krachtige bepleiter van thuis brouwen, en wie weet vind ik nog zo’n pareltje van een recept, of van die fijne tips, die ik ook haalde uit Gordon Strongs boek: ‘brewing better beer’.

Maar zoals ik al zei, voorlopig ben ik in afwachting, en dient mijn aandacht uit te gaan naar drie gistvaten, waarvan de inhoud wacht om gelagerd te worden. Drie? Ben ik toch weer te enthousiast geweest met brouwen…

Proost,

Terug naar overzicht