Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww augustus 2014
Door: Ben Jacobs

Ik spreek bij dezen de hoop uit op een mooie bierzame periode na de vakantie, in te luiden met een heerlijke BBQ. Dat het maar mooi warm weer mag zijn op die bewuste avond. We denken er weer over na om, net als vorig jaar, met de fiets te komen. Dan vloeit het bier wat gemakkelijker.

Dit huidige warme weer betekent voor mij dat de beste aankoop van het afgelopen jaar toch wel de tweedehands koelkast is geweest, waarin nu menig vat en krat heeft staan lageren. En nog steeds staat er een bier in, klaar om te bottelen, maar ik vind het daar nu te warm voor. Met alle kansen voor een besmetting van het een en ander. Als ik maar voordat ik afreis het bier gebotteld heb, dan gaat het wel goed.

Je kunt natuurlijk ook bewust wat spelen met andere vormen van gist en bacteriën, i.p.v. bang zijn voor onbewust toegebrachte schade door je werkzaamheden aan het bier. Die gedachte bekruipt je zo gauw je ‘American SOUR beers’ van Michael Tonsmeire in huis hebt. Geweldig boek weer, en natuurlijk uit de States. Direct na lezen kreeg ik de kriebels: ik heb wat houtsnippers in whisky gelegd, na twee dagen in een kleine (5 l) lagerfles gestopt, pondje abrikozen erbij en dan mijn nog niet gelagerde bier (scheelt ergens in de komende weken weer wat bottelwerk). Dan het geheel afgevuld met een half flesje Vlaams Rood van mijn meest recente batch. Direct begon de vergisting van de suikers uit het fruit en zat uiteraard meteen het waterslot vol. Uitspoelen dus en flesniveau verlagen. Naar ik hoop zullen nu de Brett en de Pediococcus hun best gaan doen. Maar daar krijgen ze lang de tijd voor: 4 maanden lageren op het fruit en hout en dan ergens in de winter bottelen. Als ik maar een idee krijg hoe het smaakt, dan kan ik kijken (eh, proeven) of het lekker genoeg is om grotere batches te maken.

Proost, Ben

Terug naar overzicht