Terug naar overzicht

Verslag brouwdag Polderbok 4 juli 2014

tww augustus 2014
Door: Patrick van Zijl

4 juli 2014, het is weer zover. Ons polderbok staat op het punt gebrouwen te worden. Dit jaar brouwen we bij brouwerij de 7 Deugden in Osdorp. Vorige jaren viel het rendement wat tegen en ook konden we het bier niet sterk genoeg krijgen om voor dubbelbok door te gaan. Nu, met een andere installatie, zijn we zeer benieuwd of het nu aan ons ligt of aan de installatie.

Het is 6.00uur ‘s ochtends. Het is overal nog redelijk rustig en ook de natuur is nog volledig in rust. De lucht is prachtig blauw, het belooft een mooie dag te worden. Alle leden van de polderbokcommissie die mee zouden brouwen zijn keurig op tijd. We hebben er zin in.

Eerst schroten. Om 300 kg graan te schroten ben je gewoon een uur bezig. Om 7.00 uur kan er worden gestort. Water was al op temperatuur gebracht. De brouwinstallatie heeft een maisch-programma dus het maischen is niet veel werk. Tijd voor een eerste bakkie koffie.

Polderbok brouwen 2014

Omdat het maischen volautomatisch gaat, hebben we de handen vrij om andere zaken uit te voeren. Met gepast enthousiasme wordt er opgeruimd, afgewassen, dozen met bier op pallets omgestapeld, schrootmolen schoongemaakt en nog meer koffie gezet.

Als ik om me heen kijk valt me op hoe heerlijk eenvoudig de installatie is en hoe compact de brouwerij. Op een vloer van ongeveer 14x6m, staat de brouwinstallatie met maischketel en filterkuip. Beide vaten staan op een vast frame en zijn eventueel verrijdbaar. Dan is er nog een extra vat voor spoelwater, een gasgestookte ketel voor warm water, vier vergistingstanks en een bottelmachine. En natuurlijk de schrootmolen die net schoon is. Daarnaast staan er pallets met mout, lege en volle flessen en een tap-installatie met vier verschillende bieren eronder. Naast deze ruimte is er nog een winkel/voorraadkamer, een kantine, een gekoelde opslagruimte waar ook de lagertanks staan. Op zolder een kantoortje, nog een extra vat voor spoelwater en nog meer opslagruimte. Een mooie brouwerij dus maar de brouwer groeit eruit en is op zoek naar een grotere locatie waar hij ook een proeflokaal-restaurant wil beginnen.

Om 8.35 uur kan er gefilterd worden. We krijgen uitleg hoe alle kleppen moeten staan en door welke pijp wat loopt. Dan wordt het wort met bostel over gepompt naar de filterkuip. Filteren gaat voorspoedig. Er is ruim 1000 liter wort. Deze wordt teruggepompt naar de maisch-ketel en wordt verwarmd tot 100°C. We hebben een recept met drie hopgiften.

Nu wordt er een vergistingstank leeggepompt naar een lagertank om ruimte te maken voor ons bier. De vergistingstank wordt grondig schoongemaakt en de slangen worden gemonteerd om over te kunnen pompen.

Er is een vrachtwagen gearriveerd. Deze komt de drie pallets ophalen die 's ochtends waren omgestapeld. Echter, hij heeft geen laadklep en de brouwerij heeft geen heftruck. Er is verwarring, er wordt gebeld, er wordt gewacht maar geen oplossing. Gelukkig zitten daar een paar polderbok-brouwers niets te doen en zonder te vragen komen zij in aktie. In tijd van een vloek en een zucht staan alle dozen bier in de vrachtwagen en de chauffeur is zichtbaar opgelucht dat hij hulp kreeg.

14.32 uur. Het wort is koel en wordt overgepompt naar de vergistingstank. De gist wordt erbij gedaan. Blijkt dat het SG 1078 is met een hoeveelheid van ongeveer 1050 liter. Het lijkt erop dat het dit jaar weer een dubbelbok gaat worden en ook het rendement is volgens verwachting, iets beter zelfs. Tot zover zijn we dik tevreden.

Schoonmaken maar weer. Het water waarmee gekoeld is zit nu in de maischketel. Dit water en deze warmte worden morgen weer gebruikt om een volgende brouw mee op te starten. De filterkuip wordt schoongespoten, de slangen worden doorgespoeld en opgehangen, de vloer wordt nat gespoten en droog getrokken. Zo nu is echt alles gedaan. De brouwer biedt nog een paar glazen bier aan uit die tap-installatie met vier bieren en die worden uiteraard niet afgeslagen.

Terugkijkend was het een leuke dag met eigenlijk nog verrassend veel dingen te doen en bovenal een goed brouwresultaat. Het belooft een mooi polderbok te worden dit jaar. We worden op de hoogte gehouden wanneer er gebotteld kan worden en wanneer er geëtiketteerd kan worden, maar voor vandaag is het klaar.

Polderbok crew 2014

Terug naar overzicht