Terug naar overzicht

Ben met Papazian bierbrouwen

tww juni 2014
Door: Ben Jacobs

In het vorige clubblad heeft u vast mijn column gemist. Nu, ik ook. Ik sla zelden over, maar eindexamen van de dochter des huizes, de daarbij horende zenuwen van de paps en mams en de vele nog te lageren bieren waren hier mede de oorzaak van. En dat ondanks het feit dat ik me al eerder heilig had voorgenomen niet meer zo veel te brouwen. Gelukkig heb ik ondertussen wel bijna alles gebotteld. En ook al geproefd en, op twee na, uiteindelijk gedronken, een leuk onderdeel van deze hobby. Proeven en drinken heb ik recent ook nog eens uitvoerig met de 25 hopbieren gedaan en de aantekeningen worden ingevoerd en straks verzameld door 't Wort Wat! Zeer leerzaam, maar weer leidend tot ideeën en dus nieuwe bieren, proeven, drinken… Ach, u kent dat onderhand ook wel.

Ik kijk ook nog wat breder rond in het maakbare ‘land’: ik heb ondertussen een Rumtopf opgestart met aardbeien, suiker en rum en de komende zomer komt daar iedere twee weken weer een nieuw soort fruit bij, zolang alles maar onder de rum blijft. Dat wordt met de kerst dan een heel speciaal toetje, zegt men.

Ik heb ook een aperitiefwijn gemaakt, samen met iemand die daar al jaren mee bezig is. Die staat nu te 'lageren'. Dat laatste was trouwens een leuk uitruilproject: de wijnmaker wilde graag met mij een bier brouwen en in ruil daarvoor hebben wij samen bij hem een wijn gemaakt.

Wat maak je dan? Misschien weet u nog dat ik al eerder repte over brouwstress, o.a. veroorzaakt door al die leuk ideetjes die je op doet bij het lezen van artikelen, bijvoorbeeld uit Zymurgy. Nu dan, in het januarinummer van dit jaar staat een artikel van Charlie Papazian. Hij is de oprichter van de American Homebrewers Association, nu 35 jaar geleden. Het eerste nummer van Zymurgy kwam uit in december 1978 en het eerste recept dat daarin staat wordt aldus verwoord door Papazian: ‘a speciality beer that certainly was, at the time, on the fringe of credibility. Vagabond Black Gingered Ale helped set the tone that has represented the innovative spirit of homebrewing’.

Nu, dat moet je maken, toch…? En zo geschiede, samen met de wijnmaker, die overigens tijdens het brouwen vond dat je blijkbaar met bier nog veel schoner moet werken dan met wijn! Maar het is wel eerder op dronk. Ik heb het recept een beetje herschreven naar Europese materialen, maar het gaat om de hoeveelheid gember en chocolademout die dit recept tot een wonderlijk geheel maken. Ook heb ik gesmokkeld met de hop, daar ik geen Cascade had maar wel Centennial. En de Nelson Sauvin heb ik bij flame-out gebruikt en niet als dry hop. Om er zeker van te zijn dat ook jullie dit leuk vinden heb ik het bier eerst laten beoordelen door André, een van onze keurmeesters.

Zijn reactie: ‘Wat een geweldig bier! Goed, hier mijn bevindingen: Sterke gember geur, verder fris en de geur van rood fruit (van de donkere mout). Smaak: gember, licht zoetig, licht (mout) bitter. Hop niet detecteerbaar. De gember is goed te proeven en te ruiken, maar is niet overheersend. Mooi in balans. De gember geur is stabiel na een half glas nog mooi te ruiken. Pittige smaak van de gember in de nasmaak herkenbaar maar niet overheersend. Nasmaak kruidig, fruitig, bitterig en pittig. Zeeeeeer interessant bier. Verrassende combi van een zeer donker bier met gember. Ik associeer gember met een blond bier maar deze combi is veel mooier.’

Ik begrijp: u wilt dit recept ook hebben: ik geef u de gegevens voor 15 liter!

  • 3.350 gram Pale ale mout (7 EBC)
  • 140 gram Carafa special I
  • 200 gram Cara Kristal (100 EBC)
  • 200 gram honing (bij flame-out toevoegen).
  • Challenger (8,4 α) 9 gram, 60 minuten
  • Centennial (11,5 α), 15 gram, 30 minuten
  • Koriander, 6 gram, 15 minuten
  • Gember, 180 gram verse fijngeraspte gember (zonder schil), 5 minuten meekoken
  • Flame-out: de honing en daarna 22 gram Nelson-Sauvin hop (12,5).
  • Temp: 40 graden, 15 min; 68 graden, 60 minuten; 77 graden, 2 minuten
  • Koken : 60 minuten.
  • Gist: Danstar BRY-97 (kan elke Amerikaans ale gist zijn).
  • Begin SG: 1062
  • Eind SG: 1011

Proost!
Ben

Terug naar overzicht