Dit bier hebben we tijdens een media vergadering geproefd en het was erg lekker. Gebrouwen door Jan Grimbergen
Beltische Porter
Basiskenmerken
Begin SG
|
1,085 SG
|
Eind SG
|
1,020 SG
|
Brouwdatum
|
15-10-2013
|
Alcoholgehalte
|
8,5 vol.%
|
Bierstijl
|
Porter (Baltisch)
|
Berekende kleur
|
102 EBC (Morey)
|
Volume
|
25,0 l
|
Berekende bitterheid
|
45 IBU (Rager)
|
Brouwzaalrendement
|
81,6 %
|
Bitterheidsindex
|
0,57 BU/GU
|
Kooktijd
|
75 min.
|
Water
|
24,00 l
|
Spoelwater
|
15,73 l
|
Ingrediënten
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid
|
Percentage
|
Naam
|
Mouterij/herkomst
|
Kleur
|
5,760 kg
|
58,2 %
|
Caramunich I
|
Weyermann
|
90 EBC
|
3,360 kg
|
33,9 %
|
Pilsmout
|
Dingemans
|
3 EBC
|
0,240 kg
|
2,4 %
|
Cara 120
|
Dingemans
|
120 EBC
|
0,240 kg
|
2,4 %
|
Special B
|
Dingemans
|
350 EBC
|
0,180 kg
|
1,8 %
|
Carafa III
|
Weyermann
|
1400 EBC
|
0,120 kg
|
1,2 %
|
Chocolademout
|
Dingemans
|
900 EBC
|
Hop
Hoeveelheid
|
Naam
|
Alfazuur
|
Kooktijd
|
IBU
|
100,0 g
|
Saaz
|
3,8%
|
75 min.
|
45
|
35,0 g
|
Saaz
|
3,8%
|
15 min.
|
4
|
Overige ingrediënten
Hoeveelheid
|
Naam
|
Type
|
Gebruik
|
Tijd
|
5,00 g
|
Iers mos
|
klaringsmiddel
|
koken
|
5 min.
|
5,00 g
|
WYeast
|
gistvoeding
|
koken
|
5 min.
|
50,00 g
|
Eikensnippers, licht geroosterd
|
smaakstof
|
nagisting/lagering
|
0 min.
|
Gist
Hoedanigheid
|
Hoeveelheid
|
Naam
|
Herkomst
|
Type
|
droog
|
20,0 g
|
T-58 SafBrew Specialty Ale
|
DCL/Fermentis
|
bovengist
|
Maischschema
Naam
|
Temp.
|
Type
|
Rust
|
Beslagdikte
|
Amylaserust
|
67,0 °C
|
Infusie
|
60 min.
|
2,4 l/kg
|
Uitmaischen
|
78,0 °C
|
|
10 min.
|
2,4 l/kg
|
Proeven
Proefdatum
|
18-01-2014
|
Bewaartemperatuur
|
20,0 °C
|
Kleur
|
Mooi donker
|
Helderheid
|
goed
|
Schuim
|
Mooi
|
Aroma
|
Complex, vanille, chocolade.
|
Smaak
|
In verhouding tot geur en stevig, vleugje drop
|
Nasmaak
|
Krachtig, blijft lekker lang hangen, niet overdreven bitter.
|
Mondgevoel
|
Prettig, niet plakkerig.
|
Oordeel
|
Toppertje, één van mijn beste brouwsels
|
Cijfer
|
9,5
|
Notities
|
De donkere mouten pas toegevoegd bij opwarming naar 78 °C.
|
|