Terug naar overzicht

Recept: Beltische Porter

tww juni 2014
Door: Jan Grimbergen

Dit bier hebben we tijdens een media vergadering geproefd en het was erg lekker. Gebrouwen door Jan Grimbergen

Beltische Porter

Basiskenmerken

Begin SG

1,085 SG

Eind SG

1,020 SG

Brouwdatum

15-10-2013

Alcoholgehalte

8,5 vol.%

Bierstijl

Porter (Baltisch)

Berekende kleur

102 EBC (Morey)

Volume

25,0 l

Berekende bitterheid

45 IBU (Rager)

Brouwzaalrendement

81,6 % 

Bitterheidsindex

0,57 BU/GU

Kooktijd

75 min.

Water 

24,00 l

Spoelwater

15,73 l

Ingrediënten

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Percentage

Naam

Mouterij/herkomst

Kleur

5,760 kg

58,2 %

Caramunich I

Weyermann

90 EBC

3,360 kg

33,9 %

Pilsmout

Dingemans

3 EBC

0,240 kg

2,4 %

Cara 120

Dingemans

120 EBC

0,240 kg

2,4 %

Special B

Dingemans

350 EBC

0,180 kg

1,8 %

Carafa III

Weyermann

1400 EBC

0,120 kg

1,2 %

Chocolademout

Dingemans

900 EBC

Hop

Hoeveelheid

Naam

Alfazuur

Kooktijd

IBU

100,0 g

Saaz

3,8%

75 min.

45

35,0 g

Saaz

3,8%

15 min.

4

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

Tijd

5,00 g

Iers mos

klaringsmiddel

koken

5 min.

5,00 g

WYeast

gistvoeding

koken

5 min.

50,00 g

Eikensnippers, licht geroosterd

smaakstof

nagisting/lagering

0 min.

Gist

Hoedanigheid

Hoeveelheid

Naam

Herkomst

Type

droog

20,0 g

T-58 SafBrew Specialty Ale

DCL/Fermentis

bovengist

Maischschema

Naam

Temp.

Type

Rust

Beslagdikte

Amylaserust

67,0 °C

Infusie

60 min.

2,4 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

 

10 min.

2,4 l/kg

Proeven

Proefdatum

18-01-2014

Bewaartemperatuur

20,0 °C

Kleur

Mooi donker

Helderheid

goed

Schuim

Mooi

Aroma

Complex, vanille, chocolade.

Smaak

In verhouding tot geur en stevig, vleugje drop

Nasmaak

Krachtig, blijft lekker lang hangen, niet overdreven bitter.

Mondgevoel

Prettig, niet plakkerig.

Oordeel

Toppertje, één van mijn beste brouwsels

Cijfer

9,5

Notities

De donkere mouten pas toegevoegd bij opwarming naar 78 °C.

Terug naar overzicht