Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2014
Door: Ben Jacobs

Ondanks de drukte in het ‘normale dagelijkse’ leven (u kent dat waarschijnlijk wel: werk, gezin, huishouden, etc), is het me toch weer eens gelukt om er een leuke biermaand van te maken. En dat begon met het prima initiatief tot de single hop brouwdag. We mochten op verschillende tijden beginnen (zoveel brouwers hadden zich opgegeven!), maar toen ik aankwam (eerder dan ik had gepland) bleek iedereen al (eerder dan gepland) aan de brouw. Misschien door het extreem druilerige weer buiten?

Maar een volle bak, zal ik maar zeggen. Ik positioneerde mezelf tussen twee andere brouwers, naast de koelingsruimte, waar nu helemaal niemand meer bij kon en ging snel aan de slag. Het graan was gauw afgemeten en ik kreeg mijn hoppakket mee: Tettnanger. Het werd een enthousiaste dag met een prima catering van de dochter des huizes, alhoewel het jammer was dat mijn spoelen na de maisch samen viel met de soep, die dus op was toen mijn wortpan eindelijk op de brander stond…

Geeft niet, de worstbroodjes waren ook lekker. Uiteindelijk was ik toch op tijd klaar en de week erna begon het mailtjes te regenen, van alle mede brouwers. Ik moet zeggen, de start van de vergisting was wat langzaam, maar dat hoort bij dit gist (werd er gezegd), en na een week leek bij bijna iedereen een SG van 1012 te zijn bereikt. Ik heb gelagerd met een nog heel licht actief waterslot, zodat de O2 snel weg is uit het lagervat. En nu is het wachten op het bottelen. Ik ben benieuwd naar de verdeeldag (alhoewel ik dan nog eerst dit bier in 72 flesjes moet zien te krijgen).

Door tijdgebrek voorzag ik geen andere brouwdag  thuis, maar daar leende mijn verjaardag zich uitstekend voor. Waarom geen leuk bier maken op je eigen feestdag? En zo geschiede: een eigen bedacht recept  voor een dubbel, met veel biscuitmout (wilde ik al lang proberen) en nog wat laagjes caramelmout soorten en chocolademout. En vier soorten hop, waaronder het restantje Tettnanger. Meteen een leuke verbinding naar ons experiment. De door Jan Wurpel aangeraden S-33 toonde zich een ware krachtpatser. In 2 uur!! tijd was het waterslot actief, en na 2 dagen!! stond het stil. Klaar. SG 1014. Het werk zat erop. Daar kijk je toch even van op. Weliswaar had het me moeite gekost om in het begin de temperatuur in de hand te houden. In de eerste ochtend schoot het naar 21 graden, na koeling bleef het op de 18. Geen nood voor dit gist. En ook niet voor de brouwer: gelukkig had ik gelezen in “brew like a monk” van Stan Hieronymus (dit boek is een aanrader) dat men bij de trappist brouwers gewoon het gist zijn gang laat gaan. Dat kan dit bier dus aan. Maar ook dat gaan we zien (eh… proeven)…

Proost, Ben

Terug naar overzicht