Terug naar overzicht

Single Hop Bitter

tww december 2013
Door: Matthijs van der Weijden

Een leuk recept (van de inkoop) dat mooi aansluit bij het Single hop project van de gezamenlijke brouwdag.

Bittiebitter

van: Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Bitter

Beschrijving 

Dit is een lekkere bitter waarin (door de laatste hopgift) de aroma's van de East Kent Goldings hop goed tot hun recht komen.

De laatste hopgift van East kent Golding toevoegen na het einde van het koken (dus nadat je het gas hebt dichtgedraaid) en dan 15 minuten laten rusten alvorens te beginnen met het wort over te hevelen naar het gistvat. Als je weet dat je hevelsnelheid erg langzaam is, dan eerder beginnen met hevelen.

 

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 5.5 %
begin SG: 1052
eind SG: 1014
EBC (kleur): 17.0
EBU (bitterheid): 45.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 1700 gr   7 EBC  
Carahell (14 EBC) 500 gr   14 EBC  
Fuggles 25 gr 75 min. 5.3 α  
East Kent Goldings 10 gr 75 min. 6.5 α  
East Kent Goldings 10 gr 15 min. 6.5 α  
Iers Mos (Irish Moss) 1 gr 15 min.    
East Kent Goldings 10 gr   6.5 α  
Wyeast 1187 Ringwood Ale 1      
Maisch water 9 ltr     Kraan
Spoel water 6.9 ltr     Kraan
Bruine suiker 100 gr      

Maisch schema

71 °C 67 °C 78 °C
0 min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen van de brouwer

De bruine suiker kan eventueel door een ander soort suiker vervangen worden (kristal, witte basterd of rietsuiker).
Terug naar overzicht