Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, juni 2013

tww juni 2013
Door: Dean Southall

Kuitbieren

KuitbierenEen oude bierstijl keert terug. Twintig ofzo brouwerijen brouwen weer kuitbier. Het is een oude bierstijl die vroeger werd gebrouwen in Nederland. Het is met ongeveer 45% haver. Ik geloof dat Jopen Koyt ook gebaseerd was op een kuitbier dat was gebrouwen in Haarlem. Het is moeilijk om een oude bierstijl te brouwen zoals het toen smaakte. Recepten zijn incompleet, brouwinstallaties, gisten enz. zijn veranderd. Maar twintig brouwerijen in Nederland hebben hun best gedaan.

Zij waren gelanceerd tijdens het Den Haag bier festival, eind mei, het begin van het Week van het Nederlands bier. Ik had een paar geproefd tijdens het bierfestival. Hoe smaakt het? Moeilijk om te zeggen.

De woensdag daarna ben ik naar een kuitbierproeverij in Leiden. Uiteraard was onze eigen JWF aanwezig met zijn Kuitbier! Wij proefden zes verschillende kuitbieren en zij smaakten allemaal anders! Vergeet niet, iedere brouwer heeft het incomplete recept anders geïnterpreteerd. Die van Ramses was het bitterst (geen verrassing knipoog) Zij waren allemaal anders en lekker. Welke was het beste? Dat moet jullie zelf beoordelen!

Alt Bieren & Düsseldorf

Route Kurzer brouwpubIk zit nu in de trein van Düsseldorf terug naar Nederland. Ik heb een paar mooie dagen doorgebracht in Düsseldorf. Het weer was lekker 's zomers en ik heb veel van de stad gezien. De oude stad is mooi. De Rijn was heel hoog door het water van centraal Europa.

Maar jullie willen horen over Alt bieren natuurlijk! Alt bieren zijn ontwikkeld in Düsseldorf en gebrouwen in de regio. Het was gelagerd voor een frisse smaak. Brouwen was illegaal in de zomer in Bavaria maar in de regio van Düsseldorf het was koeler in de zomer en dus brouwden zij het hele jaar rond. Zij hebben wel het bier gelagerd in kelders of grotten. De eerste brouwerij om de naam alt te gebruiken was Schumacher, geopend in 1838 Dat was 175 jaar geleden en zij hebben een nieuwe altbier gebrouwen ter gelegenheid. Het is iets hoppiger dan een gewone alt bier en ik vond het lekkerder.

IKurzer brouwerijn Düsseldorf zijn er een stuk of negen Alt bier brouwerijen. Een alt bier is amber kleurig, dorstlessend met een beetje bitterheid, droog en een beetje fruitig. Het is bovengistend. Het wordt vaak geserveerd in 20cl of 25cl glazen.

Düsseldorf heeft veel mooi terrasjes en de alt bier brouwerijen hebben allemaal mooi terrasjes om hun bier te kunnen genieten in de zon. Zei ik allemaal? Op eentje na. Die was het moeilijkste te vinden, hij staat in een steegje dat opengebroken was. Deze is pas een paar jaar oud.

Ik stond buiten en de bediening was snel en in perfect Engels. Het blijkt wel dat hij een Duitser is maar zijn vader is een diplomaat, dus hij heeft veel gereisd. Hij zei dat het rustig was en wilde ik een rondleiding? Mijn antwoord was natuurlijk ja! Zij zijn niet van de oude familie brouwers dus de brouw installatie was modern en slim bedacht. Alles was gedaan om het makkelijk schoon te houden. Zij brouwen alleen maar alt bier op dit moment. Het is bijna onmogelijk om anders dan pils en alt bier te krijgen in Düsseldorf.

Ooh, ooh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw email adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciele bier hebt dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht