Terug naar overzicht

Rosé Bier

tww mei 2013
Door: Daniël van der Slikke

Rosé of bier!? Vrouw of man!? Een jaar of twee geleden vond een vriendin van mij het 'zelf bier brouwen' erg interessant. Al snel kwam de vraag natuurlijk: kan je dan ook een rose bier brouwen? Ik zei direct dat ik niet zo gecharmeerd was van de bekende fruitbieren en wimpelde het idee een beetje af. Maar toch dacht ik: 'er moet toch iets te maken zijn dat wij als mannen en onze vrouwen lekker zouden moeten vinden'. Toen hoorde ik en proefde ik een lekkere redelijk zure 'kriek'.

Hiermee was het idee geboren. Ik zou een 'zuur' bier gaan maken! EEN ROZE BIER!!

Ik wilde het rinse van een tarwebier hebben dus heb ik dit als basis genomen voor het bier. 50% Gerstemout en 50% tarwemout. Lekker een dagje brouwen! Daarna een week of twee laten gisten en in de mandfles gedaan en nog eens drie maanden rijpen. Intussen had ik ruim 5 Kg rode aalbessen weten te bemachtigen (met dank aan mijn schoonouders). Deze tot sap gekookt en in de mandfles er bij gedaan. De boel opnieuw aan het gisten door de suikers uit de bessen. Na (ik denk) een maand of drie was alles redelijk uitvergist en heb ik het bier in flessen gedaan.

Na twee maanden eens eentje opengemaakt! Gedver wat is dit? Azijn? Nee, geen infectie! In aalbessen zit heel veel zuur! En als al je suikers vergist zijn komt dat best hard aan. In de maanden erna durfde ik er niet nog eens een open te trekken. Wel viel het mij op dat het bier troebel bleef, zodoende kreeg het bij mij al snel de naam jogojogo-bier.

Naarmate het bier langer op fles stond werd ik toch wel nieuwsgierig of het dan toch nog wat kon worden met de zure jogojogo. Ik eentje proeven en het was alsof het een heel ander bier geworden was. Het leek wel een Rose-wijn. Totdat ik het doorslikte, toen kwam er smaken van mouten naar boven. Ik heb het verschillende mensen (vooral vrouwen) laten proeven die er helemaal enthousiast van werden! Het eerste goed te drinken biertje werd er wel gezegd. Vooral de vouw van een brouwmaat van me was laaiend enthousiast en zei dat ik niet meer binnen hoefde te komen zonder! Ik heb al een tijd niet meer geproefd, maar nu, na twee jaar op de fles, lijkt ie wel helder te worden. Morgen ga ik een flesje openen en samen met een keurmeester proeven en beoordelen. Hoe die is geworden zal ik nog niet verklappen. Het recept daarentegen, deel ik graag met jullie!

Naam recept:

Rosébier

Brouwdatum:

2-5-2011

Biertype:

Witbier

Aantal liters:

15

Gewenst begin SG:

1042

Berekende kleur:

7 EBC (Brouwvisie)

Berekende bitterheid:

17 EBU (Tinseth)

Ingesteld rendement:

80 %

Ingrediënten

Moutnaam

Storting(%)

Massa (g)

Kleur(EBC)

Pilsmout

50

1754

3 EBC

Tarwemout

50

1754

3 EBC

Hopnaam

Alfazuur (%)

Massa(g)

Kooktijd(min)

Soort hop

Target

11,5

9

75

Bitterhop

Naam kruid

Massa(g)

Kooktijd(min)

Sinaasappelschillen

6

15

Koriander

3

15

Type gist: Fermentis Safbrew WB-06, Aantal: 1 Zakje(s )

Maischschema

Maischstap

Temperatuur

Rusttijd

Beslagdikte

1

53 °C

10 min

5l/Kg

2

62 °C

35 min

 

3

72 °C 30 min

   

4

78 °C 5 min

   

Maischwater 17,54 liter

Spoelwater 5,30 liter

Moutstort op 54,4°C > 52,4°C

na moutstort > verwarmd naar 53,1°C

Na eerste maischstap aangezuurd tot pH 5,6 door middel van 3,5ml fosforzuur 75%.

SG voor koken: 1042

Gist hydrateren in een half bekertje water van 25,5°C

13,8L met SG 1052, 26,4°C uit wisselaar.

Gistvat in gistkast bij 22°C

Acties na hoofdvergisting

  • woensdag 07-09-2011 3,2 liter bessensap uit ruim 5 kilo bessen, in mandfles op kamer temperatuur (21°C wort temp)

  • dinsdag 13-09-20011 mandfles in gistkast op 12°C

  • woensdag 14-12-2011 Bottelen

Terug naar overzicht