Terug naar overzicht

Recept van Obama's White House Honey Ale

tww oktober 2012

Door Fiona de Lange

Het Obama bierrecept in het Nederlands

Speciaal voor de uitzending van Koffietijd waarin ik vandaag, (13 september 2012) te gast was met het thema bier en vrouw, heb ik het Obama recept samen met de Brouwmarkt in Almere vertaald naar het Nederlands. Dat werkt toch een heel stuk makkelijker! Daarbij komt dat de Brouwmarkt vanaf volgende week (week 38) een speciale brouwkit heeft samengesteld om thuis tien liter Obama honingbier te brouwen. En mijn brouwinstallatie staat klaar om ervoor te zorgen dat ik tijdens de Amerikaanse verkiezingen het Obama honingbier kan drinken! Benieuwd of dat positief werkt op de beeldvorming. Natuurlijk hou ik iedereen op de hoogte van mijn brouwvorderingen, de smaak en het uiteindelijke bier.

The White House Honey Ale 

Ingrediënten

2 kilogram licht mout extract (poeder)
400 gram fijngemalen amber kristal mout
300 gram biscuit mout
450 gram honing met een neutrale smaak
45 gram ‘Kent Golding Hop’ pellets
40 gram ‘Fuggles Hop’ pellets
2 theelepels calciumsulfaat
1 zakje ‘Windsor Dry Ale’ gist
170 gram suiker

Aanwijzingen bij het brouwen

  1. Neem een grote pan waarin minstens 10 liter water past en doe daar 6 liter water in. Verwarm het tot 68 °C. Neem een hopzakje en plaats daarin de granen, maal ze niet fijn. Laat het dichtgeknoopte zakje een half uur in het water intrekken. Verwijder vervolgens het zakje met de granen, niet uitknijpen!
  2. Voeg de verschillende mouten toe aan het water en breng het aan de kook.
  3. De eerste hopsmaak is de bitterhop. De 45 gram Kent Goldings Hop pellets en de twee theelepels calciumsulfaat mogen bij het mengsel en dit alles breng je aan de kook. 45 minuten laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd dient u stap 4 en 5 uit te voeren.
  4. De Fuggles hop is voor het aroma, voeg deze tijdens de laatste 5 minuten van het kookproces toe.
  5. Daarna kan de inhoud van de pot zachte honing bij het warme brouwsel, goed doorroeren.
  6. Doe 8 liter koud water in de brouwemmer en meng daar vervolgens de ongefilterde wort (het water met mout, hop, calciumsulfaat en honing) bij. Daarna aanvullen met koud kraanwater TOT 20 liter.
  7. Strooi nu het zakje gist over de vloeistof, tenminste als de temperatuur tussen de 21 en 25 °C is! Daarna de deksel op de brouwemmer, en het gevulde waterslot (tot de helft) in de deksel aanbrengen.
  8. Zet de emmer op een plaats in de woonkamer waar de temperatuur redelijk stabiel is en laat het brouwsel gedurende ongeveer 7 dagen vergisten tussen de 20 en 22 °C (kamertemperatuur).
  9. Het bier kan je vervolgens overhevelen naar een schone brouwemmer om het daar nog te laten lageren (rusten) gedurende twee weken op kamertemperatuur. Het is daarbij belangrijk dat het brouwsel pas kan worden overgeheveld in de emmer als het niet meer schuimt. Indien het nog wel schuimt wacht je nog een paar dagen langer. Afhankelijk van de brouwemmer kan de lagering ook in de brouwemmer plaatsvinden.
  10. Daarna kan het bier gebotteld worden. Maak de bierflesjes goed schoon en doe in ieder flesje een theelepeltje suiker. Schenk het bier in de flesjes en sluit deze daarna af met een kroonkurk.
  11. Het jonge bier moet nu een minimaal een tweetal weken op fles nagisten en rijpen (kamertemperatuur). Daarna voorzichtig het eerste flesje open trekken.

Overgenomen van http://bier.blog.nl/?s=obama

Terug naar overzicht