Terug naar overzicht

Maak je eigen roerstok

tww september 2012
Door: Theo van Eijden

Een roerstok voor een brouwer is als een zwaard voor een ridder. En de wet van de grootste telt ook hier nog altijd: hoe groter, hoe mooier en hoe beter.

Op het ONK in 2007, dat in het Archeon door 't Wort Wat! was georganiseerd, stond van der Kooij uit Jubbega met een kraam met brouwspullen. Daar heb ik een geweldig grote roerstok gekocht met een lengte van ongeveer 1,2 meter. Het voordeel van deze stok is dat ik met een rechte rug mijn beslag kan doorroeren, een zeer ergonomische oplossing. Vaak zie ik mede brouwers met een te kleine roestok voorovergebogen boven de ketel staan roeren. Deze roerstokken zijn nog steeds te koop in Jubbega. Maar ik vond deze stok eigenlijk een beetje saai, hij lijkt namelijk op een grote pollepel. En het oog wil ook wel eens wat.

RoerstokkenNu zat ik laatst wat te "Googlen" op het internet en daar kwam ik een zeer mooie roerstok tegen op een Amerikaanse website: http://www.mashpaddle.com/. Echter de prijzen die men hiervoor vraagt zijn, cru gezegd, schofterig hoog. Maar zoiets blijft toch in je gedachten voortwoekeren. Een paar weken later, tijdens een zoektocht door de Praxis, viel mijn oog op een beukenhouten dorpel van 12 cm breed, 2,2 cm dik en 95 cm lang. De prijs hiervan was € 7,99. Een prachtstuk moedermateriaal voor een eigen gemaakte "mashpaddle" of in het Nederlands: roerstok. Beukenhout is een goede houtsoort voor het maken van roerstokken, veel keukengereedschap dat in de handel wordt aangeboden is hier ook van gemaakt. De roerstokken die in Amerika worden aangeboden zijn overigens vaak gemaakt van essenhout. Dit stuk hout heb ik snel gekocht en het proces raakte vervolgens in een stroomversnelling.

Sjabloon bierflesEen mooi ontwerp moest er komen. Op het internet naar voorbeelden gezocht en het blijkt dat alle roestokken voorzien zijn van 1 of meerdere gaten. We kennen natuurlijk allemaal de klassieke roerstok die ook in het logo van onze vereniging verwerkt zit. Reden hiervoor is dat het roeren van het beslag niet te veel op werken moet lijken. De weerstand van de stok in de vloeistof wordt door het gat verminderd. Het gat in de roestok kan op diverse manieren vorm gegeven worden. Van een simpel rond gat of meerdere gaten tot zeer kunstzinnige vormen. Op bovengenoemde website kan je daar zeer fraaie voorbeelden van zien. Zelf heb ik gekozen voor het silhouet van een bierfles, deze kan Roerstok in wordingje via Google-Afbeeldingen vinden. Deze heb ik vergroot tot de juiste verhouding en afgedrukt op een blaadje A-4. Deze afbeelding heb ik uitgeknipt en overgenomen op het hout. De contour van de te maken roerstok heb ik verder afgetekend op het hout en deze met de decoupeerzaag uitgezaagd. Op de hoekpunten het ik eerst met een grote boor een gat geboord om de hoeken een mooie afronding te geven, zie bijgaande foto’s. Omdat de stok nog niet lekker in de hand lag zijn vervolgens alle hoeken en randen mooi afgerond. Dit afronden gaat het beste met een bovenfrees, die geeft een prachtige afronding. Als laatste de gehele stok nog even met schuurpapier nagelopen en mooi glad geschuurd.

De eerstvolgende brouwdag de stok uitgeprobeerd en met goed resultaat. Stok ligt goed in de hand en de lengte is prima. Ik kan met rechte rug roeren. Ik heb nu niet alleen een grote maar ook een mooie roerstok. Nu alleen nog maar lekker bier brouwen…Roerstok nog af te werken

 

Terug naar overzicht