Dit word een lekker fris en kruidig witbier. Zeker het uitproberen waard. Ook met dit recept kan je meedoen voor het club kampioenschap. Alles voor dit recept is via de inkoop te bestellen.
Van:
|
Matthijs en Niels van der Weijden
|
klasse:
|
A
|
stijl:
|
Witbier
|
Beschrijving
Dit recept is ontstaaan als een 'kloon' van Gulpener korenwolf. Na wat zoeken, uitproberen en brouwen is dit het resultaat. Het brouw- en spoelwater is aangezuurd met 1,5 ml fosforzuur per 10 liter
Recept gegevens
batch grootte:
|
10 l
|
kooktijd:
|
75 min
|
alcohol percentage:
|
5 %
|
begin SG:
|
1050
|
eind SG:
|
1014
|
EBC (kleur):
|
9
|
EBU (bitterheid):
|
16
|
Water type
|
kraanwater
|
Ingrediënten
|
Hoeveelheid
|
Kooktijd
|
Waarde
|
Merk/leverancier
|
Pilsmout (3 EBC)
|
1400 gram
|
|
3 EBC
|
|
Tarwemout (4 EBC)
|
375 gram
|
|
4 EBC
|
|
Roggemout (6 EBC)
|
240 gram
|
|
6 EBC
|
|
Spelt
|
325 gram
|
|
|
|
Hallertau Mittelfruh
|
5 gram
|
75 min
|
5 α
|
|
Cascade
|
5 gram
|
10 min
|
5 α
|
|
Wyeast 3068 Weihenstephan
|
|
|
|
|
Safbrew WB-06
|
1 zakje
|
|
|
|
Vlierbloesem
|
7 gram
|
10 min
|
|
|
Koriander
|
3 gram
|
10 min
|
|
|
Sinaasappelschil, gedroogde
|
5 gram
|
10 min
|
|
|
Maisch schema
Temperatuur (°C)
|
52
|
63
|
68
|
78
|
Tijd (min)
|
10
|
30
|
15
|
5
|
Opmerkingen van de brouwer
Een 'weizen' gist word ook door Gulpener gebruikt, en geeft een beter resultaat dat een witbiergist.
Problemen bij brouwen
Roggemout bevat veel gomstoffen en moet van te voren bewerkt worden. Schroot de roggemout en stort het in 1,5 liter water van 90 °C. Laat afkoelen tot 40 °C en voeg 100 gram geschroot pilsmout toe. Laat en 30 min. staan. Dit voorkomt filterproblemen. |