Terug naar overzicht

Witte Wolf

tww mei 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Dit word een lekker fris en kruidig witbier. Zeker het uitproberen waard.  Ook met dit recept kan je meedoen voor het club kampioenschap. Alles voor dit recept is via de inkoop te bestellen.

Van:

Matthijs en Niels van der Weijden

klasse:

A

stijl:

Witbier

Beschrijving

Dit recept is ontstaaan als een 'kloon' van Gulpener korenwolf. Na wat zoeken, uitproberen en brouwen is dit het resultaat. Het brouw- en spoelwater is aangezuurd met 1,5 ml fosforzuur per 10 liter

Recept gegevens

batch grootte:

10 l

kooktijd:

75 min

alcohol percentage:

5 %

begin SG:

1050

eind SG:

1014

EBC (kleur):

9

EBU (bitterheid):

16

Water type

kraanwater

Ingrediënten

 

Hoeveelheid

Kooktijd

Waarde

Merk/leverancier

Pilsmout (3 EBC)

1400 gram

 

3 EBC

 

Tarwemout (4 EBC)

375 gram

 

4 EBC

 

Roggemout (6 EBC)

240 gram

 

6 EBC

 

Spelt

325 gram

     

Hallertau Mittelfruh

5 gram

75 min

5 α

 

Cascade

5 gram

10 min

5 α

 

Wyeast 3068 Weihenstephan

       

Safbrew WB-06

1 zakje

     

Vlierbloesem

7 gram

10 min

   

Koriander

3 gram

10 min

   

Sinaasappelschil, gedroogde

5 gram

10 min

   

Maisch schema

Temperatuur (°C)

52

63

68

78

Tijd (min)

10

30

15

5

Opmerkingen van de brouwer

Een 'weizen' gist word ook door Gulpener gebruikt, en geeft een beter resultaat dat een witbiergist.

Problemen bij brouwen

Roggemout bevat veel gomstoffen en moet van te voren bewerkt worden. Schroot de roggemout en stort het in 1,5 liter water van 90 °C. Laat afkoelen tot 40 °C en voeg 100 gram geschroot pilsmout toe. Laat en 30 min. staan. Dit voorkomt filterproblemen.

Terug naar overzicht