Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww mei 2012
Door: Ben Jacobs

Ik ga ervan uit dat een ieder die mijn geschiedbeschrijving heeft gelezen, zich heeft afgevraagd wat er nu toch gebeurde aan het eind van het artikel: er viel een regel weg! Jammer, want ik vond het zo’n leuke slotregel voor die aflevering:

Hier dan alsnog: Feit blijft dat het heel lang geduurd heeft voordat men tot een meer sedentaire levenswijze overging en we weten nu allemaal waar dat toe heeft geleid!

Kijk om je heen en je zult het met mij eens moeten zijn. En neem nog eens zo’n zelf gebrouwen biertje, want we gaan weer verder.

6.000 B.C.: er worden in Equador en Chili restanten gevonden van gefermenteerde mouten. Deze bevonden zich op scherven van potten.

4.000 B.C.: de oudste bierreclame. Het gaat om een Sumerisch kleitablet, gevonden in het huidige Noord Syrië. Op het kleitablet staat een rondborstige vrouw met twee drinkbekers met de tekst: ‘drink Ebla bier – het bier met het hart van een leeuw’. Tja, wie zou dat vertaald hebben? En hoeveel wishful thinking zit daarbij? Helaas kan ik het zelf niet lezen… Maar misschien was de beeltenis van de vrouw alleen al voldoende…

2.800 B.C.: In Egypte valt de eerste dode door dronken ‘stuurmanskunst’. Op de Amerikaanse universiteit van Cairo ligt een papyrusrol met de volgende tekst: 'een dronken wagenmenner is gearresteerd nadat hij een maagd behorend bij de godin Hathor (sekte/tempel?) zou hebben overreden.' Het klinkt allemaal vreselijk, en men vond het destijds reden om de goede man aan de deur van de herberg te spijkeren totdat zijn lijk geheel was weggevreten. Het je afnemen van een rijbewijs is ook erg, maar dit? En het is de vraag of die herberg nog veel klandizie had…

2.000 B.C.: In Egypte wordt het eerste non-alcoholische bier gemaakt. Tempel acolieten, ja, weer van de godin Hathor, verwarmen vaten bier aan de voet van haar beeltenis. De alcohol verdampt, stijgt ten hemel en zal Hathor moeten verleiden om hun gebeden te verhoren. De overgebleven vloeistof werd gekoeld en verkocht op feestdagen om geld te verkrijgen voor het onderhoud van de tempel.

1.800 B.C.: Het oudst bekende bierrecept. Geschreven in de vorm van een hymne aan de Sumerische Godin Ninkasi (dat zoveel betekent als: U die mijn mond zo geheel zal vullen). De elf verzen worden gezien als een literaire beschrijving van het brouwproces. Sumerisch bier werd gebrouwen van de mineraalrijke wateren van de Tigris en de Euphraat met Bappir (een soort gerstebrood), gemoute gerstebloem en zoet dadelsap. De maisch van dit geheel werd uitgespreid over matten van geweven riet om te koelen, daarna werd het wort gefilterd om de restanten van het graan te verwijderen en het werd gefermenteerd in grote vaten met slanke halzen. In 1989 heeft Anchor Brewery (San Francisco) dit bier nagemaakt, maar gebruikte uiteraard wel een eigen gist en pasteurisatietechnieken.

250 B.C.: De Griek Pythias geeft commentaar op de ‘heide ale’ van de Picten, een sterke, in grotten levende stam in Schotland. Helaas ging het recept verloren toen de Ierse koning Niall de Picten in de vierde eeuw na Christus uitmoordde (ze konden er toen ook al wat van). Men denkt dat de Picten de bloemtoppen van heide (komt nu eenmaal veel voor in Schotland) gebruikten als filter voor het wort. Nu weet men dat onder het blad van deze heideplanten een schimmel groeit met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met LSD. Misschien waren de Picten daarom wel zo wild? Ook dit bier is nagemaakt, maar dan zonder de hallucinerende effecten door Maclay’s brewery, Alloa, Schotland.

De dalende B.C. aanduiding is nu ten einde en we naderen modernere tijden, maar dat is voor de volgende aflevering. Zo, nu eerst een eigen biertje,

Proost!
Ben

Terug naar overzicht