Terug naar overzicht

Eis Schwarz

tww september 2011
Door: Theo van Eijden

De beste uitvindingen worden toevallig gedaan, ook mij is dat regelmatig overkomen. Het laatste geval was toen de koelkast tijdens mijn vakantie in Italiƫ te koud stond afgesteld. Ik had uit de kampwinkel alle interessante bieren gekocht waaronder diverse bieren van het merk Schwaben Brau; Schwarze, Helles, Weizen en Naturtrube. Toen ik op een gegeven moment toe was aan de volgende Schwarze bleek een groot deel van het bier te zijn bevroren. Het was warm weer dus dat kwam goed uit en wat bleek: de smaak was veel intenser geworden. Bier had meer body gekregen, eigenlijk veel beter dan het origineel.

Het besef drong pas langzaam tot me door, ik zat te genieten van een Eis Schwarz. Dit is een bierstijl die niet erg bekend is. Op dezelfde wijze is een Eis Bock eenvoudig zelf thuis te maken van een bock of een dubbelbock. Leg het bier een tijdje in de vriezer en volg het verloop van het bevriezen van het bier. Het water in het bier zal als eerste bevriezen, de alcohol niet. De overige vloeistof zal geconcentreerder raken met de smaakstoffen en alcohol. Om een goed glas vol te verkrijgen zal je twee of zelfs drie flesjes dubbelbock moet gebruiken. Dit verklaart tevens waarom de op deze wijze verkregen Eis Bock stevig aan de prijs zijn.

De rest van mijn vakantie heeft de koelkast, tot wanhoop van mijn reisgenoten, behoorlijk koud gestaan.

Terug naar overzicht