Terug naar overzicht

Wereldwijd Weyermann, 3

tww juni 2011
Door: Ben Jacobs

Braumanufaktur

De helft van alle Weyermannmout is bestemd voor de export. Exporteren is meer dan het sturen van enkele zakken mout naar vreemde landen. Al merkte Beate Ferstl op, dat telkens als een buitenlandse brouwerij een foto terugstuurde met het bewijs dat de wit-rode zakken waren aangekomen, men bij Weyermann zei: “Hoera, onze ambassadeur is gearriveerd.” Export is ook service en advies. Omdat het vele buitenland dat Duitsland heeft vaker niet dan wel het Reinheitsgebot kent, installeerde Weyermann in 2003 een microbrouwerij met een capaciteit van 2,5 hl op het mouterijterrein. De tweede brouwerij derhalve, naast de Sinamarbrouwerij. De installatie komt van een andere beroemde Bamberger firma, Kaspar Schulz.

In die installatie brouwt brouwmeester Oliver Honsel met zijn team net zo vrolijk Reinheitsgebotbieren als bier dat duidelijk verder gaat dan enkel water, mout, hop en gist. Een India Pale Ale met Amerikaanse hopsoorten, die een typisch grapefruitaroma geven. Of een Coffee Stout met koffie uit Kenia, een frambozenporter of een saffraanbier. Weyermann heeft twee biersommeliers in dienst, waarvan Ulrich Ferstl er een is. En die kunnen bijvoorbeeld hun buitenlandse klanten over bierrecepten adviseren, maar ook Duitse brouwers helpen die wel de smaak van een koffiestout willen benaderen, maar dan met de vier klassieke elementen van het Reinheitsgebot. Het geeft Weyermann de mogelijkheid te experimenteren met mouten, met niet-granen die ‘graanachtige’ eigenschappen hebben, zoals boekweit, of met kruiden en vruchten.

De microbrouwerij is ondergebracht is het gebouw waar vSinamar brengt kleur in je glasroeger de oude Sinamarinstallatie stond. Terwijl Ulrich Ferstl ons proefglaasjes Böhmisch Dunkel, Maibock en Kerstbier in Deense stijl uit 2009 uitschenkt, vertelt hij hoe de Sinamarbrouwerij voor de Tweede Wereldoorlog naar Potsdam gebracht werd, nadat men in Beieren het brouwen van Farbebier verboden had wegens vermeende strijd met het Reinheitsgebot. Na afloop van WO II kwam Potsdam in de Russische zone te liggen. Niet zo gunstig, gezien het feit dat de Russen in hun zone nogal veel Duitse installaties ontmantelden en naar de Sovjet-Unie overbrachten. Weyermann is er echter in geslaagd in 1945 de brouwerij en de vacuümindamper naar Bamberg over te brengen, waar ze opnieuw in gebruik zijn genomen.

Intussen proeven wij de drie bieren en merken dat de Maibock van 2010 in de beugelfles verzuurd is. Gelukkig is Ulrich biersommelier en probeert hij ons niet te overtuigen dat dit de bedoeling is. Dus dan maar iets meer Böhmisch Dunkel en Deens Kerstbier. Met enig verlangen kijken we naar de lagertanks waar onder meer een zwaar bokbier met de naam Willy Wonka ligt te rijpen. “Veel Engelstalige toeristen vinden dat het Weyermanncomplex op de chocoladefabriek uit Charlie and the Chocolate Factory lijkt”, verklaart Ulrich Ferstl. “Als ze over het terrein lopen, roepen ze ‘Willy Wonka, Willy Wonka’. We hebben gezworen ooit een bier onder die naam te brouwen. Vandaar.”

En wat ons verlangen betreft, er mocht maar een persoon aan de lagertanks komen ter voorkoming van infecties. Die heette Oliver en was niet aanwezig. 

PK 

Sinamar

(Zie foto)

Op het mouterijterrein van Weyermann is de Heinz Weyermann Röstmalzbierbrauerei gevestigd. Volgens het Duitse Reinheitsgebot wordt een bier gemaakt, Sinamar, dat andere brouwers aan hun bier kunnen toevoegen om zo de gewenste donkere kleur te krijgen. Een brouwsel is 92 hl groot. Omdat Sinamar geen op zichzelf staand drinkbier is, vindt vergisting versneld plaats, terwijl de noodzaak voor lagering geheel ontbreekt. Zodra het bier gereed is, wordt het in een vacuümindamper ingedampt tot eenzesde van het oorspronkelijke volume. Op jaarbasis wordt van 45.000 hl bier 7000 hl Sinamar en moutextracten gemaakt. Het extreem donkere concentraat Sinamar heeft een eigen kleur van circa 8600 EBC.

Weyermann Party's

Een lijfspreuk van Sabine Weyermann is “maak je klanten tot vrienden”. Samen met haar man Thomas zoekt zij haar klanten overal ter wereld op, van de World Beer Cup en de Craft Brewers Conferentie in de VS, via het Europese Bierfestival in Kopenhagen tot de Pianeta Birra beurs in Rimini. Alle klanten en relaties worden jaarlijks uitgenodigd op de ‘Weyermann Bavarian Party’. Dan is iedereen welkom op het bedrijf, altijd op de zaterdag na de laatste beursdag van de Brau Beviale in Neurenberg. De meeste klanten zijn toch in de buurt. Veel Amerikaanse en andere buitenlandse brouwers maken van deze gelegenheid gebruik om zich te oriënteren en vriendschappelijke banden aan te knopen. Een gevolg daarvan is dat Rauchbier en andere Duitse biertypen nu ook elders ter wereld worden gebrouwen.

Naast deze drukbezochte party met rondleidingen in de mouterij in vele talen waaronder steevast Russisch, vinden zulke bijeenkomsten bij Weyermann het jaar door plaats. Zoals het zomerfeest in juli 2008 ter gelegenheid van 100 jaar Carapils-mout. Of het jaarlijkse treffen van de Diplom-Biersommeliers. Alle gasten worden vermaakt met steeds weer nieuwe attracties. Of het nu een traditionele Beierse dansgroep in lederhosen is, een vuurspuwer of een os aan het spit, steeds vloeit het eigen bier uit de proefbrouwerij daarbij rijkelijk. In één moeite door laten Sabine en Thomas zien wat er allemaal met Weyermann-mout gebrouwen kan worden en zijn hun gasten tevreden.

Theo Flissebaalje

Nogmaals met dank aan PINT om deze interessante informatie te mogen plaatsen.

Terug naar overzicht