Terug naar overzicht

Irish Red Ale

tww april 2011
Door: John Keuris

Geschiedenis

De Kelten in Ierland hadden al een vorm van bierbrouwen. Rond 1600 ontstonden de eerste huisbrouwerijen. Rond 1700 -1800 ging men brouwen met kruiden, waaronder gentiaan i.p.v. hop. In het begin maakten men veel ales en na enige tijd ging men steeds meer over op porters. Vanaf ongeveer  1960 worden de porters zoeter. Enkelen voorbeelden zijn: Kilkenny Irish Beer, Moling's Irish Red, Beamish Red Ale , Affrey's Irish Ale , Goose Island Kilgubbin Red Ale , Harpoon Hibernian Ale , Boulevard Irish Ale , Murphy's Irish Red, Smithwick's , Great Lakes Conway's Irish Ale , Saranac Irish Red Ale , Samuel Adams Irish Red en Sullivan's Irish Ale.

Sinds  1920 is het aantal brouwerijen in Ierland toegenomen tot  19 brouwerijen. De Murphy Brouwerij werd in 1856 opgericht door Jeremiah James Murphy in Cork. In 2001 werd het merk opgekocht door Heineken. Murphy Brewery brouwt twee bieren, namelijk Murphy’s Irish Stout en de Murphy’s Irish Red. De eerste wordt voornamelijk in Ierland gedronken, de tweede voornamelijk buiten Ierland.

Kilkenny brouwerij is in 1710 opgericht door Edmund Smithwick. De brouwerij werd gesticht in de 12e eeuw door monniken in de St Francis Abbey en is nu uitgegroeid tot één van de grotere in Ierland. De bieren o.a. Smithwick Irish Ale (Kilkenny), Smithwick Barley wine. Maar ze maken ook Budweiser onder licentie. De brouwerij is nu eigendom van Guinness.  (Diageo)

Bijna alle ales uit Ierland hebben een moutig accent, vaak met een boterachtige zweem en hebben een duidelijke fruitigheid en een roodachtige kleur.

Technisch fiche

Kleur : Amber tot koper   EBC  22-36

Schuim: Romig, glaspakkend

Geur: Zwak fruitig/ hoppig/geroosterde, soms zoutige geur

Smaak: Bitter,moutig , zoetige, iets zurige nasmaak. 

Bitterheid: 22-28

Alcohol : 4 – 5,2%

Ingrediënten:

Gebruik een Irish ale gist,  Engelse mouten (pale) en Engelse hoppen (Bramming cross). Bekende voorbeelden zijn Kilkenny, George Killians Irish Red, Beamish Red en natuurlijk Murphy Red.

Recept

Een recept om eens uit te proberen:

Receptgegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcohol percentage: 5 %
begin SG: 1048
eind SG: 1010
EBC (kleur): 23.3
EBU (bitterheid): 24

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 1800   7 EBC  
Caramout (120 EBC) 180   120 EBC  
Bramling Cross 16 90 min. 5.5 α Van der Kooij
Bramling Cross 8 10 min. 5.5 α Van der Kooij
Wyeast 1084 Irish Ale        

Maisch schema

 Temperatuur ( °C) 65 75
 Tijd (min) 90 5
Terug naar overzicht