Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2011
Door: Ben Jacobs

Ik ga nu toch even bedachtzaam zitten, alvorens wat op papier te zetten. Het zit namelijk zo: er zit een onregelmatigheid in mijn installatie. Dat is erg zacht uitgedrukt. Sinds september is er maar één bier uit het vat gekomen zonder een bepaalde vervelende bijsmaak. Na proeven met André leek het ons duidelijk: bacterieel van oorsprong en dus heel vervelend en na al mijn verwoede pogingen om schoon te werken: erg resistent. Op mijn verjaardag heb ik het ook voorgelegd aan een studiegenoot biologie van destijds, en die wist bijna zeker dat het een schimmel was. Als je het gebottelde bier nu bekijkt drijven er op het bier in de flesjes mooie witte bolletjes.

Ik maak altijd alles direct schoon, gebruik chempro oxi, sulfiet, een stoomapparaat, etc. En toch komt nu het einde in zicht van die voorraad (u weet wel, je denkt dat het niet weg te drinken valt). Maar vooral na het laatste feestje is het aantal lege schappen in de kelderkast gegroeid en moesten alle flessen dubbelbok van 't Wort Wat! eraan geloven.

Het belangrijkste was eerst uitzoeken waar het fout ging/gaat. In eerste instantie had ik destijds een gist opgestart voor zowel de club quadrupel als een eigen dubbelrecept. Beide zijn fout, dus óf beide vaten waren besmet geraakt óf het is ontstaan in de giststarter. Of mogelijk toch pas met de lagering: ik wist het niet. Daarna, net nadat ik ontdekte dat er iets erg fout ging, had ik meegedaan met de club productie dag in november, waar ik een porter probeerde. Ik had de productie in tweeën gesplitst (twee verschillende gisten waaronder een droog gist S04), en yes!, een van de vaten bleek oké. Dus ik dacht: het ligt aan mijn giststarter methode.

Daarna kwam de stout (ik moet er niet aan denken dat die besmet is) en een blond, beide met droog gist (ik durfde even niet meer). Van de blond heb ik na 8 dagen, met een wijnzuiger, een flesje gevuld, suiker erbij en bij 27 °C weggezet (hiermee kon ik alle lagering stappen uitsluiten). En na een paar dagen geproefd: foute boel. Dus het gebeurt bij de vergisting, dus het vat. In ieder geval een specifiek vat, mijn andere vat heb ik blijkbaar toch een keer schoon gekregen (getuige de porter).

Ik heb via internet Halamid gevonden, een anti bacterieel product dat ze ook in de landbouw en de vleesverwerkende industrie gebruiken. Na de Halamid stap zet ik de productievaten omgekeerd op de elektrische pan en stomen maar. Het plastic wordt gloeiend heet. Dat zou moeten helpen. Ook ga ik de onregelmatige plekken in de vaten (met name die verfoeide plek waar een kraantje op past) insmeren met, jawel, anti-roos shampoo. Roos is een schimmel en in antiroos shampoo zit een schimmelwerend middel.

Verder gaan alle kleine dingen in de snelkookpan, ook de platenkoeler. Dat steriliseert wel.

Kortom, we trekken alles uit de kast, want het gebrek aan lekker bier wordt nijpend. Voor deze week staat een dunkel weizen op het programma, waar ik nog op terug kom. Via een recente Zymurgy heb ik een maisch schema gevonden dat het best zou passen bij de weihenstephaner gist. Dat houdt u nog van mij tegoed.

Tijdens het brouwen kon ik het niet laten en proefde ik nogmaals rechtstreeks uit het blond vat een glas bier. Geen fout aan te ontdekken. Tja, wat nou... Dus óf de schimmel/bacterie verslaat pas m.b.v. de suiker op de fles de gist, óf... al mijn schone flesjes zijn besmet geraakt... Nu dan: laatste proefje: flesje m.b.v. de snelkookpan gesteriliseerd en daarin de blond met wat suiker. Naast het productievat bij 22 °C weggezet en over enkele dagen openen. We gaan het zien...

Ik hoop vooral dat u wat hebt aan het uitzoeken van en het oplossen van dit soort problemen, want dit kan ons allemaal overkomen. En leuk is anders.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht