Terug naar overzicht

Leffe Blond kerstbier

tww januari 2011
Door: Theo van de Voorde

Hoe het begon

Op het kerstdiner van club op 17 dec. jl. is bij het voorgerecht het bier geschonken wat ik speciaal voor deze gelegenheid heb gebrouwen. Over het algemeen waren de recties zeer positief, maar we moeten afwachten tot onze uitbater John Gouwerok de uitslag bekend maakt van de ingeleverde briefjes waarop de mensen hun cijfer hebben gezet om te zien of het echt een goede waardering heeft gekregen.°C

In ieder geval is mij gevraagd om het recept in het clubblad te plaatsen en aan dat verzoek geef ik graag gehoor. Ik zal echter wel eerst iets schrijven over het ontstaan van dit bier.

Ik ben voor het eerst aan dit recept begonnen omdat mijn broer Gijs daarom vroeg, hij is een liefhebber van Leffe Blond en wilde het graag samen met mij namaken. Daarop heb ik op internet zoveel mogelijk informatie over Leffe Blond verzameld. Zo kwam ik o.a. op Hobbybrouwen.nl terecht in een thread over Leffe Blond van wel 43 pagina's!

Uiteindelijk heb ik op basis van de gegevens die ik hierin vond het volgende recept gemaakt. Het meest belangrijk onderdeel van het recept is de gist, je kunt alleen de orginele smaak van Leffe Blond krijgen als je een duitse witbiergist zoals Weihenstephan of van Safale WB06 gebruikt. E.e.a betekent dan ook dat je een aanzienlijke hoeveelheid tarwemout moet gebruiken en en bovendien moet inmaischen op 40 °C en een rust bij 44 °C.

Het recept is op basis van 10 liter, wij hebben echter 45 liter gemaakt.

Leffe Blond kloon 1

Ingrediënten

Pilsmout

1,22 kg

 

Carapilsmout 20 ebc

0,24 kg

 

Tarwemout

0,50 kg

 

zuurmout

 0,02 kg  

Maizena

0,24 kg

 

Rietsuiker

0,22 kg

 

East Kent Goldings hop 5%

10 gram

begin koken

East Kent Goldings hop 5%

12,2 gram

laatste 15 min.

Gist:

1 zakje Safale WB06.

Maischschema

Inmaischen bij 40 °C gevolgd door een rust van 20 min, dan 15 min. op 44 °C, gevolgd door 10 min op 52 °C, 10 min. op 62 °C en 30 min op 73 °C. Eindigen met 5 min. op 77 °C.

Overige karakteristieken

Begin SG: 1064,

Eind SG 1009,

EBC 10,5,

EBU 16,

Maischwater 7,5 liter,

Spoelwater 4,5 liter,

Hoeveelheid wort voor koken: 11,5 liter, hoeveelheid wort na koelen 9,7 liter.

Opmerkingen:

  • Een half uur op 73 lijkt lang maar is nodig voor de omzetting van de maizena, daarom ook 73 ipv 72 °C. Zelfs dan is het mogelijk dat niet alle zetmeel is omgezet.

  • Zuurmout gebruik ik omdat ik het water niet aanzuur. Suiker en maizena zijn toegevoegd omdat uit informatie op internet is gebleken dat de Leffe brouwerij dat ook toevoegt. Echter, bij het bottelen bleek het bier veel te droog geworden te zijn, daarom hebben we 9,6 gram melksuiker per liter wort toegevoegd.

Hoe het verder ging

Bij het tweede brouwsel hebben we de suiker daarom weggelaten en hebben we de hoeveelheid pilsmout overeenkomstig verhoogd. Het Begin SG was toen 1066 en het Eind SG 1011 en het bier was toch niet te droog. Ook toen hebben we de WB06 gist gebruikt.

Bij het derde brouwsel hebben een hoeveelheid van 50 liter gemaakt. Het is echter een soort high gravity brouwen geworden want het begin SG was 1084. Daarom hebben we 14,5 liter water toegevoegd om het SG op 1066 te brengen. Het Eind SG was deze keer 1017, dat kwam omdat we nu geen Safale gist gebuikten maar de Wyeast Weihenstephan.

Bij het vierde brouwsel van weer 50 liter hebben we weer de WB06 gist gebruikt, we kwamen toen weer uit op een Eind SG van 1012.

Kloon 5

En dan komen we nu op het brouwsel voor de club, Leffe Blond kloon 5. Omdat ik vergeten was dat het eerste brouwsel te droog geworden was, heb ik hier toch weer de rietsuiker suiker toegevoegd en vreemd genoeg is het bier nu niet te droog geworden.

Ingrediënten

Pilsmout

1,23 kg

 

Carapils mout

0,25 kg

 

Tarwemout

0,52 kg

 

Zuurmout

0,03 kg

 

Maizena

0,25 kg

 

Rietsuiker

0,22 kg

 

East Kent Goldingshop 4,68 % α

11,6 gram

begin koken

Hallertau Perle hop 6,9 % α

5 gram

laatste 15 min.

Gist:

1 zakje Safale WB06.

Maischschema

Inmaischen bij 40 °C gevolgd door een rust van 15 min, dan 15 min. op 44 °C, gevolgd door 10 min op 52 °C, 10 min. op 63 °C en 30 min op 73 °C. Eindigen met 5 min. op 77 °C.

Overige karakteristieken

Begin SG: 1064,

Eind SG 1012,

EBC 10, EBU 15,

Maischwater 10 liter, S

poelwater 5 liter,

Hoeveelheid wort voor koken: 12,5 liter,

hoeveelheid wort na koelen 10,6 liter.

Tot slot

Ik hoop met dit verhaal jullie iets bijgebracht te hebben over hoe je een commercieel bier kan klonen. Ik wens jullie dan ook veel succes met jullie pogingen om welk bier ook te klonen en ben benieuwd naar jullie resultaten.

Theo van de Voorde

Terug naar overzicht