Terug naar overzicht

Altbier Recepten

tww maart 2010
Door: Theo van de Voorde

Op de komende clubavond geef ik is er een lezing over Altbieren. Vooruitlopend daarop geef ik hier alvast de verschillende recepten die tijdens de lezing aan de orde komen. Voor alle recepten gelden de volgende regels:

  • De pH van het wort moet tussen 5,4 en 5,8 liggen,
  • Als meest geschikte hopsoorten komen in aanmerking: Hallertau: Spalt, Mittelfruh, Perle, Herschbrucker, Tettnang,
  • De vergistingstemperatuur van de meest geschikte gist, de Wyeast 1007, ligt tussen 13 en 19 °C,
  • De lagertemperatuur ligt tussen de 7 en 13 °C,
  • Alle recepten zijn voor 10 liter.

Recept volgens Derek Walsh

Pilsmout

1,2

kg

 

Munichmout

0,6

kg

 

Caramunichmout

0,2

kg

 

Spalt hop 5%

15

g

begin koken

Spalt hop 5%

15

g

laatste 45 min

Spalt hop 5%

10

g

laatste 10 min

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  50  

 64 

 77 

Tijd (min)

30

15

5

Kooktijd: 90 min.

Begin SG: 1048, eind SG: 1012

EBC: 29, EBU: 47

Recept van de brouwdag van 6 febr. 2010

(Dit is recept is oorspronkelijk dat van J. Verschoor, maar dan wat aangepast qua kleur en bitterheid)

Pilsmout

0,66

kg

 

Munichmout

1,3

kg

 

Carakristal 120 ebc

0,1

kg

 

Aromamout 150 ebc

0,2

kg

 

Zwarte mout, ontbitterd, 1200 ebc

0,01

kg

 

Spalt hop 5,7%

30

g

begin koken

Spalt hop 5,7%

15

g

laatste 10 min.

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C)  

  63  

  72 

 78 

Tijd (min)

35

20

5

Kooktijd 70 min.

Begin SG: 1051, eind SG: 1013

EBC: 43, EBU 46,3

Recept van het pakket van de maand maart: Schoenmaat Alt

Pilsmout

1,3

kg

 

Munichmout

0,6

kg

 

Caramout

0,4

kg

 

Perle hop, 9,2%

12

g

Begin koken

Herschbrucker hop 3,4%

12

g

Laatste 15 min.

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  53  

 63  

 74  

 78 

Tijd (min)

15

35

15

5

Kooktijd: 75 min

Begin SG: 1052, eind SG: 1014

EBC: 32, EBU: 34

Dan het recept van de winnaar van het ONK 2007, klasse B (J. Verschoor):

Pilsmout

0,63

kg

 

Munichmout

1,23

kg

 

Aromamout 150 ebc

0,2

kg

 

Zwarte mout onbitterd

0,03

kg

 

Cara kristalmout 120 ebc

0,1

kg

 

Northern Brewer hop 8%

20

g

vlak voor koken

Northern Brewer hop 8%

10

g

na 20 min koken

Gist: Wyeast 1007

     

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  52 

 62 

 76 

Tijd (min)

10

60

5

Kooktijd: niet bekend

Begin SG: 1050, eind SG: 1012

EBC: 71, EBU: 60

En ten slotte een recept van mezelf:

Pilsmout

1,3

kg

Caramout 120 ebc

0,3

kg

Munichmout

0,6

kg

Chocolademout 800 ebc

5

gr

Hallertau Perle hop 6%

24

gr

Hallertau Herschbr.2,5 %

16

gr

Gist: Wyeast 1007

   

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  52 

 62 

 72 

 76 

Tijd (min)

10

20

30

5

Kooktijd: 75 min

Begin SG: 1050, Eind SG: 1015,

EBC: 35, EBU: 29P

Terug naar overzicht