Terug naar overzicht

Gistcursus 6 maart 2010

tww maart 2010
Door: Arjan Molenaar

Het was een mooie dag, afgelopen 6 maart. Een mooie dag om alle finesses te leren over de behandeling van gist. Twaalf cursisten werden onder leiding van André van der Zee en Arnoud Aten ingewijd in het geheim dat gist heet.

Gistmanagement —hoe zorg ik ervoor dat ik op de brouwdag genoeg vitale gist heb— ervaar ik als een van de moeilijkste onderdelen van het bier brouwen. Het steekt redelijk nauw met deze kleine plantjes (geen diertjes blijkbaar, daar kwam ik op de cursus achter). De laatste gistcursus was bijna anderhalf jaar geleden en toen was ik helaas niet in staat deze cursus bij te wonen. U zult begrijpen dat ik niet lang hoefde na te denken toen in de Nieuwsflits werd aangekondigd dat de cursus wederom gegeven zou worden.

John had de koffie verzorgd, dus we waren goed voorzien om het eerste deel van de cursus te started: de theorie. Hiervoor kregen we een lijvig boekwerk uitgereikt. De syllabus Gist Kweken bevat een schat aan informatie omtrent het opkweken en bewaren van gisten. André en Arnoud leidden ons op luchtige wijze door de wereld die gist heet.

De middag omvatte het praktijkgedeelte. En zeer hygienisch werken. Als eerste oefening konden we petrischaaltjes vullen met agar-wort oplossing. De flessenhals steriel maken in een gasvlam en dan voorzichtig schenken. Denken om het deksel en voila, net iets te weinig wort in het schaaltje. Een aantal cursisten ging het al goed af (een vaste hand?). Het daadwerkelijk enten van een gist was voor iedereen zonder laboratorium achtergrond iets nieuws. André had een aantal gisten meegenomen, waaronder de La Chouffe en Duvel gisten. Deze waren dan ook de gisten welke gretig geënt werden. Gistdepot uit flesjes commercieel bier is tegenwoordig niet echt een optie meer. Brouwerijen gebruiken tegenwoordig vaak andere gisten voor de hergisting dan welke voor de hoofdgisting zijn gebruikt. 

Aan het eind van de cursus kreeg een ieder genoeg materiaal mee, van een zakje agar-agar, tot een öse. Een gedeelte van de spullen was niet op tijd geleverd en moeten we op een clubavond ophalen. De geënte schaaltjes en buizen gingen uiteraard mee naar huis. Hoewel we meegedeeld kregen dat er zelden goede resultaten gehaald zijn met tijdens de cursus geënte gist, moet ik zeggen dat de crème-witte  bolletjes gist langzaamaan zichtbaar worden.

Al met al een leuke en zeer leerzame cursusdag. De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. Een aanrader voor iedereen die net iets meer van gist wil weten!

Terug naar overzicht