Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2010
Door: Ben Jacobs

Het wordt gelezen, jawel. Twee dagen na het verschijnen van ons mooie clubblad ligt de eerste boekbespreking in mijn postvak. Wow, die Ronald begrijpt onze dead-lines beter dan ik. Gezien het resultaat (de eerste boekbespreking binnen) en de mogelijkheid ons drukwerk eens lekker door te bladeren en te lezen (gelukkig hebben we nog steeds een papieren versie) lagen mijn benen figuurlijk op tafel, de handen achter het hoofd gevouwen. Tot het onverbiddelijke mailtje van Lidewij mij verzekerde dat de deadline voor het maart nummer alweer was genaderd.

En ik had nog wel iets willen schrijven over mijn poging de eerste batch van de Rooiebag te gaan maken: 5 liter, hoe ga je zoiets aanpakken...?

Maar een giststarter luistert niet naar deadlines. Die heeft zo zijn eigen ondoorgrondelijk groeiproces. Okee, vandaag spat het er eindelijk vanaf, maar hij moet nog opgeschaald worden. Niet dat je veel starter nodig hebt voor 5 liter, maar toch...

Deadlines, het leven zit er vol mee. Dat heb je ook met gezamenlijk brouwen (met name met niet- brouwers), hoorde ik van mede leden. Dan spreek je met elkaar een botteldag af (want de brouwer zorgt voor de vergisting en lagering), maar net als mijn starter heeft een vat bier lak aan agenda’s. En dan kan een deadline gaan knellen. Te lang lageren hoeft niet zo’n probleem te zijn, zeker niet met de huidige temperaturen. Mijn Meibokkel en de Alt staan beide al een tijd in de lagerfles te genieten van het winterse weer en beide weten nog van geen ophouden. Niet dat ik zit te wachten om die 40 liter af te vullen, anderzijds wil je ook wel eens resultaten zien, oh pardon, proeven. Maar als je een afspraak hebt met de medebrouwers en het bier is er nog niet helemaal klaar voor...

Want wist u dat lang en koel lageren heel wat voor uw bier kan betekenen? Koel lageren zorgt ervoor dat eiwit-polyphenol-complexen ontstaan die samen met het gist neerslaan in uw lagervat. Dat gist, dat reeds door de hoge alcoholdruk en lage concentraties van eenvoudige suikers al gedwongen was andere metabole routes te kiezen, waardoor diacetyl, 2,3 pentaandion en acetaldehyde  uit uw bier verdwijnen en dan uiteindelijk naar de bodem zakt, met de complexen van eiwitten, hoppolyphenolen en restanten zetmeel. Dat levert toch maar mooi een helder en stabiel bier op.

Maar om terug te komen op afspraken: deze hobby past dus niet helemaal in agenda’s. Het beste is je maar aan te passen aan de agenda van de gist, dan krijg je de beste resultaten. Je eigen agenda is altijd nog bruikbaar voor de brouwdagen, de excursie en de clubavonden. 

Proost,
Ben

 

(nu nog die Rooiebag aanpakken....)

Terug naar overzicht