Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2009
Door: Ben Jacobs

Laat ik nog even op de voorgaande problemen van de beginnende brouwer terugkomen. Er zijn weer zaken opgelost, mijn bierdrinkmaatje had heel veel lege flesjes voor mij die hij graag wilde inruilen voor overtollige volle; ik was tevens onlangs in Friesland, alwaar ik te Jubbega eindelijk eens dat geld kon stukslaan (wat misging op het ONK 09) en mezelf kon verrijken met nieuwe, nu siliconenslangen, vele onderdelen en… granen in de hoeveelheden die ik zelf kon bepalen, al was het 250 gram. Kijk… alle beginnersproblemen op het voorradenvlak opgelost. En voor u misschien een idee om ook eens naar Friesland af te reizen.

Waarom schrijf ik dit? Het bleek tijdens de leuke clubavond, ons 15 jarig bestaan, wel dat jullie dit lezen, want aanbieders voor zg ‘opmakers’ waren er genoeg. Dat ik direct door jullie van mijn voorraad kon worden verlost, was evident. Maar niet echt nodig hoor...

Zo, met een aantal zakjes met andere granen dan pils en of tarwe kunnen we weer het een en ander gaan doen om opnieuw een grote, maar vooral lekkere en spannende voorraad te realiseren. Op dit moment staat de IPA flink te vergisten. Mede dankzij André, want mijn giststarter deed helemaal niets en hij had net wat gist over van zijn productie. En dan heb ik nog zat recepten en/of brouwpakketten liggen.

Ik doe uiteraard de komende avond mee met de wedstrijd en heb twee bieren ingeleverd. Spannend, want de eerste keer dat ik bij 't Wort Wat! meedoe aan een wedstrijd. Weer een test voor de (al bijna niet meer) beginnende bierbrouwer. Een deel van de test begon al bij het invullen van de formulieren. Gelukkig had ik een en ander opgeschreven en alles ingevuld in brouwvisie en had ik de recept formulieren van de inkoop nog. Want zonder al die her-en-der verspreid genoteerde gegevens wordt het toch moeizaam je bier te beschrijven, laat staan nogmaals te brouwen en menig brouwsel is het herhalen waard. Ook een bierbrouwer moet dus een goede administrator zijn. Al brouwende ben je zo lekker bezig dat je gauw de neiging krijgt te vergeten dat je alles van de brouw- en bottledag moet noteren. En brouw je veel, dan haal je al snel dingen door elkaar.

Het was de tweede keer dat ik de goede man van Lindeboom mocht horen uitweiden over het kookproces. En het blijft interessant, vooral zijn opmerkingen over de maillard reactie. Er gebeuren zoveel dingen, ook tijdens de vergisting kan ik me zo voorstellen, dat een bier herhalen vast bijna onmogelijk is. Zelfs al heb je alles genoteerd. Ook dat gaan we in de toekomst natuurlijk uitproberen. Een voordeel van beginner zijn is dat er nog zo veel te proberen valt…

Ben

 

Terug naar overzicht