Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww oktober 2009
Door: Ben Jacobs

Beste biervrienden,

Soms heb je dat. Je weet niet hoe de groeiende biervoorraad een halt toe te roepen, en plots neem je niet zelf de beslissing, maar komt het van bovenaf. Althans, dat zeg je tegen jezelf om een ernstige teleurstelling niet in een crisis te laten omslaan. De clubbrouwdag was vol!!! In een stripverhaal zou je nu een wolkje moeten zien met allemaal doodshoofd- en/of andere dreigende tekentjes. Hoe dan ook, ik kon er echt niet meer bij....

Uiteraard regelt een beetje bierbrouwer dan toch het recept en denkt na hoe alsnog aan die 20 l Weizen dunkel te komen. Want je geeft je niet zomaar gewonnen. Je leest ondertussen de e-mails van collega’s die al weer het nodige in het vat hebben staan, terwijl jezelf net die lastige Saison na maanden koesteren op de fles hebt. Er moet wat gebeuren.

Even lijkt er een lichtpuntje te zijn. Mede-commissieleden gingen thuis brouwen. Helaas die voorzienigheid weer. Op een dag dat ik echt niet kan meedoen. Misschien toch maar deze dunkel voorlopig overslaan?

Een hoofdbreken voor de beginnende brouwer is de inkoop, want zonder brouwdag moet je dat zelf gaan regelen. Veel voorraad heb je niet, behalve dan van de donkere moutsoorten. En daar wringt hem de schoen: die rare moutsoorten. Want oud mag het allemaal niet worden. Maar als je een paar honderd gram van iets nodig hebt, kom je wel met een of meer kilo thuis. En dat geldt ook voor de benodigde hop. Dus ga je met tegenzin over tot het aanpassen van de receptuur aan de voorraad in huis, maar dat verarmt weer de mogelijkheden en misschien ook de uitkomst. Dus moet je toch maar weer vaker brouwen en oh ja, die uitdijende  voorraad bier...

Het valt me overigens op, nu ik wat langer in dit wereldje rondloop, dat hobbybrouwers zo veel mogelijk streven naar het namaken van een commercieel biertype of bewezen mooi recept. Enerzijds kun je ze gelijk geven, want dat is vaak een bewezen lekker bier. Anderzijds kom je niet tot nieuwe inzichten in biertypen. Een kleine, edoch verse voorraad mouten en hop (laten we het positief zien) dwingt daarentegen tot nieuwe receptuur en dat kan ook positief uitpakken. Temeer daar men ook beweert dat de gist veel van de smaak (hoor ik daar 50%, 80%?) van het bier bepaalt.

En gelukkig heb ik de gist cursus ook al gedaan. Nu alleen nog maar gaan toepassen. Eh... ik zit alleen met de tijd en tja, die voorraad...

Ben

Terug naar overzicht