Terug naar overzicht

2009: jaar van het kruid

tww januari 2009
Door: Jan Wurpel

Nu het vuurwerk is afgestoken en de kruitdampen weer zijn opgetrokken, heeft een nieuw jaar een aanvang genomen. Ik wens jullie allen een gezond en gelukkig nieuw jaar toe, met veel mooie bieren en veel brouwplezier.

Ja, er is weer voor miljoenen aan kruit verschoten, behalve bij mij. Mijn kruid is nog niet verschoten. Nee, sterker nog, ik begin er mee. Vanaf nu schrijf ik elke maand een stukje vanuit een kruidig hoekje. Jan’s Kruidenhoekje wordt een nieuwe maandelijkse rubriek in dit kleine boekje. Dit is een voortvloeisel uit de activiteiten die de kruidencommissie het afgelopen jaar ontplooid heeft.

Ik ben niet zo druk geweest met allerlei alcoholische extraxten te trekken uit kruiden of proefbrouwsels met diverse soorten kruiden te brouwen. Wel heb ik één en ander al mogen proeven van hetgeen onze Druïden uit de kruidencommissie aan drankjes getoverd hebben. Ik heb me beperkt tot het onderzoeken van allerlei artikelen in diverse boeken en op internet die iets over diverse kruiden te melden hadden. Dit zijn veelal artikelen die handelen over kruiden als middelen die een remmende of juist stimulerende werking hebben op lichaamsfuncties en geest. Door de voor ons brouwers bruikbare tekstdelen te verzamelen, ze aan elkaar te linken en ze hier en daar iets op te poetsen, heb ik geprobeerd er een aantal artikelen voor ons clubblad van de maken.

Ik begin in deze eerste editie van 2009 met een artikel over kruiden in het algemeen. Wat is een kruid voor ons brouwers, waarvoor dient het en welke bestanddelen bepalen nu het karakter van een kruid. Dit eerste artikel gaat in op de karakteristiek werkzame stoffen van kruiden in het algemeen. In de komende uitgave van februari en in de daarop volgende maanden wil ik telkens één specifiek kruid gaan belichten. Als eerste zal “Gagel” behandeld worden. Later de overige kruiden die tot het Gruit gerekend worden. En als het lekker loopt kijk ik of er ook nog over andere kruiden wat geschreven kan gaan worden.

Het gaat hierbij in eerste instantie om de volgende kruiden:

  • Gagel
  • Salie
  • Laurierbessen
  • Duizendblad
  • Rozemarijn
  • Brandnetel
  • Jeneverbes
  • Karwijzaad (kummel)
  • Anijs
  • Dennenhars
  • Koriander
  • Zoethout

Het zou leuk zijn als er onder onze leden ervaringen op gedaan zijn met het brouwen met kruiden en deze mensen hun ervaringen hiermee zouden willen delen. Heb jij ervaringen met kruiden of weet je er iets bijzonders over te vertellen, laat het mij dan weten. Dan kan ik ook deze verhalen meenemen in de artikelen over kruiden. Dus heb je ervaringen? Kom dan op met je verhaal. Maar dan nu het eerste artikel uit Jan’s kruidenhoekje.

Veel leesplezier toegewenst.

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht