Terug naar overzicht

Van de redactie, november 2008

tww november 2008
Door: Nico Mes

Biersommelier, wat is dat nu weer? Hij is het equivalent van de wijnsommelier. Hij kwam breed ter sprake tijdens de Pint conferentie 'Bier aan tafel' op 24 oktober. Hij adviseert de restaurantbezoeker over  bier bij het eten. In Duitsland is er een opleiding voor. Ook in BelgiĆ« kan je er voor worden opgeleid; in Nederland is er nog geen opleiding voor. In maar weinig restaurants heb je een sommelier. Vaak wordt de huiswijn van het restaurant genomen. De kennis van de beschikbare wijnen is beperkt. Dit is nog minder met de bieren. Men weet wat pils is maar daarnaast niets meer. Deze week was ik in een restaurant. Bij de vraag welk bier ze naast het pils hadden werd een Hoegaarden genoemd. Bij de vraag welke moest men eerst kijken, bleek het een Witte Trappist te zijn. "Maar dat is toch hetzelfde?" Ze serveerde het met een schijfje citroen. Er is nog veel werk voor een biersommelier. Ik vrees echter dat je deze in maar weinig restaurants zal zien, ook in de toekomst.

Terug naar overzicht