Terug naar overzicht

Brouwverslag: Barley wine

tww oktober 2008
Door: Hans van Neijenhoff

Na een heerlijke zonnige vakantie te hebben genoten in Frankrijk werd het nu wel eens tijd om de alom geprezen Barley Wine te gaan brouwen. Ik had er al veel van gehoord en wat over gelezen maar van het proeven is het nooit gekomen. Dus met hoge verwachting ben ik aan de slag gegaan.

Het was niet het enige wat nieuw zou zijn aan deze brouwsessie, een brander die ik in Archeon tijdens het ONK heb aangeschaft zou ook zijn vuurdoop krijgen. Ik zag een mooie grote brander met voldoende capaciteit en nog veel meer mooie spullen staan op het stalletje naast onze bierkraam, spullen die ik nog wel wilde aanschaffen maar daar had ik niet op gerekend. Dat was echter geen probleem: "neem maar mee en maak het geld maar over," zei de uitbater van Van der Kooy. "Met brouwers hebben we nooit problemen, het is een leuk en betrouwbaar volkje". Toch een mooie bijkomstigheid dat we zo een goed imago hebben.

Maar nu terug naar de Barley Wine: ook het aantal kilo’s te schroten graan is nog nooit zo groot geweest. Ik was nog in het bezit van een oude met de hand aangedreven graanmolen uit de tweede wereldoorlog, met twee betonnen schijven waarvan er 1 met een zwengel werd aangedreven. Al had ik de oude zwengel vervangen door een groot houten wiel en een boormachine met een klein wiel en deze op de graanmolen gemonteerd, een V-snaar ertussen gezet en malen maar, het bleef een flink karwei. Op deze manier kon ik wel 3,5 kilo graan per uur malen. Maar met de benodigde 9 kilo voor de Barley Wine zou dat toch wel een hele stevige klus worden.

Gelukkig was ik net op tijd lid van de club geworden om mij in te kunnen schrijven voor de nieuw te maken schrootmolen. Man!!! Wat kan dat ding malen, het is echt een geweldig succes! Ik heb een passende dop op de boormachine gezet en de hele handel was binnen 5 minuten gemalen. Van zo’n resultaat krijg je niet alleen een brede grijns op je gezicht, je hebt ook nog meer tijd en zin om nog een extra biertje te brouwen.

Op dinsdag 24 juni ben ik gaan brouwen volgens de receptuur die bij het pakket geleverd werd. Hier zijn weinig bijzonderheden over te vertellen. Het enige aparte was dat ik iets meer spoelwater heb gebruikt maar door wat heftiger te koken zonder deksel erop kwam ik toch uit op een SG van 1110. De nieuwe brander deed het ook perfect, hij heeft een groter vermogen en ik heb geen roet aan de kookketels meer van de gele vlammen.

Een eerste proef op 10 augustus vertelde mij dat het SG was gedaald naar 1040 bij 25 graden, dus nog maar even laten gisten. Op 18 augustus was het SG 1036 bij 23 graden, ik zal dus nog wat geduld moeten uitoefenen. Uiteindelijk op 28 augustus gebotteld het SG was toen 1028.

Op 18 september kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer onderdrukken, ik moest en zou weten wat er in de flesjes was gebeurd. Ik ben er uitgebreid voor gaan zitten en de eerste indrukken zijn nogal divers. De geur was zeer nadrukkelijk aanwezig, bitter en zwaar. Dat kwam bij mij als apart over als een nieuw aroma.

De smaak is zoet, avontuurlijk, stevig, romig en bitter en vol van beloften. De smaken zijn op zich wel rond maar nog zeker niet in balans, het is veelbelovend voor de toekomst. Je kan het brouwsel zien als een mooie charmante dame met een (eigen)wijs karakter maar met een slecht humeur, dus afwachten maar wanneer de tand des tijds het zonnige in het karakter te voorschijn laat komen. Ter zijner tijd wil ik graag met een paar kenners hiervan proeven en van gedachten wisselen.

Met hartelijke brouwgroeten,
Hans

Terug naar overzicht