Terug naar overzicht

Tap eens uit een ander vaatje

tww juni 2008
Door: Theo van Eijden

Iedereen kent ze wel de 5-liter weggooivaatjes, en wie heeft nooit geacht: “zonde, zou ik ze niet kunnen navullen?” Welnu, dat kan. Benodigdheden: vaatje van 5 liter met een ingebouwd kraantje, een tapkraantje en een plug. Het kraantje op het vat is van het uittrekbare type. Het is niet per sé nodig een vat met een kraantje te nemen want er zijn in de handel (lees: bij van de Kooij in Jubbega) ook aparte tapkraantjes verkrijgbaar die je op het vat vastklikt. Zie foto.

Tappen uit een ander vaatje_1Tappen uit een ander vaatje_2

De zwarte knop is de pomp. Hiermee kun je druk in het vat pompen om voldoende tapsnelheid te houden. De losse staaf plaats je onder de pomp. Zie de pijl. Deze staaf schuift helemaal in het vat tot op de bodem. De lucht die je erin pompt drukt het bier door de deze staaf naar boven. Via het zwarte kraantje aan de voorkant kun je het bier tappen. Een mooi en eenvoudig systeem dat geen koolzuurpatroon vereist. Mijn ervaring is dat je er goed je bier mee kunt tappen en het ook geheel leeg kunt tappen.

Tappen uit een ander vaatje_3 Tappen uit een ander vaatje_4

Op de plaats van de oude stop in het midden van het bovendeksel van het 5-litervat moet een andere stop komen. In het midden van deze stop zit een dop die er vanaf de onderkant ingeschoven wordt. Op de rechter foto is deze stop vanaf de onderzijde afgebeeld. De druk in het koolzuur houdt deze stop tegen de dop gedrukt. Als je wilt tappen dan plaats je de staaf van de tapkraan op de losse dop en druk je deze naar beneden het vat in. Doordat de diameter van de staaf gelijk is aan de dop, ontsnapt er geen koolzuur uit het vat. Later, als het vat leeg is, kan de grote stop verwijderd worden en kun je de dop weer uit het vat halen.

Stopjes met drukventiel

Het komt wel eens voor dat de druk in het vat te hoog oploopt. Zoals een flesje kan ontploffen door de hoge druk kan ook een vat ontploffen. Hans Doeleman kan hier over meepraten. Met een speciale rubberen dop met ingebouwd drukventiel kan het teveel aan koolzuur automatisch ontsnappen. Een druk van ongeveer 2,5 bar blijft behouden in het vat. De dop is vele malen herbruikbaar.

Tappen uit een ander vaatje_5

De vaatjes

De vaatjes kun je kopen als blank stalen vat zonder opdruk. Ook kan je een Bitburger of Hertog Jan vaatje kopen en leegdrinken. Een leeg vat is bijna even duur als een nieuw leeg vat. Bij de Lidl verkoopt men Finkbrau Hefe Weissbier. Als je geluk hebt, tref je in de winkel een 5-litervaatje aan. Dit is waarlijk een goed bier en de prijs daarvan is gelijk aan een leeg blik dus die keuze is snel gemaakt.

Tappen uit een ander vaatje_6Tappen uit een ander vaatje_7

Vaatjes zelf vullen

Het vullen van een vaatje is niet anders dan het vullen van de flesjes behalve dat het sneller gaat. Je moet echter met één ding rekening houden: de suiker voor de nagisting. Doordat het volume groter is hoeft er minder suiker aan toegevoegd te worden. Is bij een 33 cl flesje 8 gram suiker per liter de norm, bij een vat kun je volstaan met 4 gram per liter. Zelf heb ik wel eens een vat gehad waarvan de bovenkant bol ging staan, het enige dat je dan nog kunt doen is koud zetten en snel opdrinken.

Eén ding rest me nog en dat is een mogelijk risico. Een paar maanden geleden had ik als maand bier een blond bier in een 5-litervat meegenomen. Het bleek dat dit bier iets een metaalsmaak dat, iets dat mij nog nooit was overkomen met een nagevuld blik. Mogelijk komt dit doordat het blik al meerdere keren gebruikt was en aan de binnenzijde was gaan roesten. De bescherming van het blik aan de binnenzijde tegen roest is maar heel beperkt. Er wordt een laklaag aan de binnenzijde gespoten en dat moet voor de bescherming tegen corrosie zorgen. Normaal is dit voldoende maar als een blik vaak hergebruikt wordt loop je toch een risico.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, kun je altijd contact met me opnemen.

Terug naar overzicht