Terug naar overzicht

Brouwen bij bierbrouwerij De 3 Horne

tww november 2007
Door: Nico Mes

Met een aantal “leden” van de PINT-proefavond Utrecht en ’s Hertogenbosch ben ik 20 oktober gaan bierbrouwen in Kaatsheuvel bij De 3 Horne.

Brouwmeester bij De 3 Horne is Sjef Groothuis. Samen met hem was een recept voor een winterbier opgesteld. De 2 brouwketels in de brouwerij zijn 700 liter groot, dus er werd 650 - 700 liter bier gebrouwen.

’s Morgens vroeg uit Breukelen vertrokken om op tijd in Kaatsheuvel te zijn. Dat lukte niet helemaal, Sjef was al vroeg begonnen. De mout was al geschroot en de ketel werd al verwarmd. Het begin heb ik dus niet meegemaakt. Jammer, want ik had de oude schrootmolen wel zien werken. Het wel bekende maischschema van 50º, 63º, 73º en 78º werd gevolgd. De opwarming van de ketel gaat met gas, 1º per 3 minuten. Met de rusttijden mee hadden we dus nog wel enige tijd om over de brouwerij en over bier te praten.

De 3 HorneDe brouwerij is nog gevestigd in een oude schoenfabriek. Beneden staan 2 brouwketels van 700 liter, daardoor kunnen op 1 dag 2 brouwsel worden gemaakt. Verder staan er enkele gisttanken, een schrootmolen afvulapparatuur en een filterbak. Als brouwwater wordt waterleiding gebruikt. Het water wordt geleid langs een magisch kristal dat de oertoestand van het water zou herstellen, wat dat dan ook mag zijn. Och als je er maar in gelooft.

Na het maischen wordt de maisch overgepompt naar de filterbak. Nadat de ketel is leeggepompt en schoon gemaakt wordt het gefilterde wort gepompt in de kuip en kan het koken (1 uur) beginnen. Na een kwartier koken wordt de hop toegevoegd. De hopgift wordt aangepast. De bieren van De 3 Horne worden zijn niet bitter. De meeste aanwezigen houden wel van een bittertje in het bier, dus wordt er meer hop gebruikt. Aan het einde van de kooktijd wordt nog een keer hop toegevoegd. Het wort wordt met een groot koelspiraal gekoeld. Dit neemt een paar uur in beslag. Hierna wordt het wort overgepompt naar de gistkuip. Het gehele proces neemt ruim 10 uur in beslag. Er was genoeg tijd om te praten, te eten en de bieren van De 3 Horne te proeven. Ook werd er in de tussentijd bier gebotteld. Bij het vullen werd een eigen gemaakt vulapparaat gebruikt. 33 cl flessen 4 tegelijk en 75 cl 3 tegelijk. Voor de 33 cl flesjes is een oude kroonkurkmachine aanwezig.

De hoofdgisting duurt een week. Daarna is er nog een nagisting van 1 – 2 weken, waarna het bier wordt gebotteld of op fust gedaan. Er vind nagisting op fles of fust plaats.

Een gezellige dag waarbij ik een kijkje in de keuken van een kleine brouwerij heb gehad.

De berichten over het bier zijn hoopgevend. Nog even wachten dan kan ik het proeven.

Het bier heeft de naam Volle Bolle Gijs krijgen, uiteraard een verwijzing naar de Efteling in Kaatsheuvel.

Terug naar overzicht